Tåreflom og sporadisk svie i øynene.

Spørsmål

Mann. 75 år. Opererte grå stær på begge øyer 2016/17. Bruker bifokale briller. Leser greit uten briller, men briller er å foretrekke. Bilkjøring og TV er vanskelig uten briller. Problem: 1. Tåreflom, spesielt når det er kaldt og vind. 2. Plutselig svie/kløe i øynene i kombinasjon med tåreflom. Opptrer sporadisk, og er svært ubehagelig, særlig i forbindelse med bilkjøring. Medisinering: Pradaxa, Losartan (blodtrykk) og Ceterizin. Ikke allergitestet, men det er sannsynlig at jeg reagerer allergisk på en del ting, derfor ceterezin.

Mann 75
Svar

Kjære mann, 75 år. Du beretter at du er operert for grå stær (cataract) på begge øyne for  ca et år siden. Du beskriver tåreflod og sporadisk sviende ubehag og følelser i øynene, gjerne samtidig. Dette er et vanlig problem i eldre år, der den naturlige tårefilmen ikke lenger inneholder så mye fettstoffer som i tidligere år, men derimot mere vandig tåre.  Denne vandige tåren smører naturlig nok ikke hornhinnen så godt som i tidligere år, og derfor opplever mange at øyet kompenserer ved å skille ut mere vann.  Det som skal til vil , om  alt annet er normalt i en øyeundersøkelse , å dryppe øynene med en smørende dråpe som det finnes flere å velge mellom . Muligens skulle en i ditt tilfelle anbefale en dråpe som inneholder noe lipid.   Allergidråper kan komme i tillegg, dersom du har en påvist allergi . For alle dråper anbefaler jeg et konserveringsfritt alternativ. Jeg ønsker deg lykke til med dette.