Synsforstyrrelser

Spørsmål

jeg er veldig plaget med synsforstyrrelser, det ligner litt på aura migrene men det bryter ikke ut hodepine i etter kant. Jeg har det opp til flere ganger i uka

Kvinne, 44 år

Svar

Kjære deg
Dette var litt sparsomt med opplysninger, men jeg skjønner at du lurer på hva dette kan være for noe. Du beskriver at det kan minne om aura migrene. Når man snakker om aurasymptomer i forbindelse med migrene mener man oftest blinkende, lynlignende synsforstyrrelser som kommer i forkant av hodepinen. Noen får også utfall i synsfeltet, det vil si at de får "blinde" flekker i forkant og delvis under migreneanfallet. Det eksisterer også noe som kalles "migrene uten migrene". Med det mener man nettopp det at man får aurasymptomene, men ikke hodepinen. Det vil si at man kan få synsforstyrrelser uten at dette følges av hodepine. Det er mulig at det er det du har.
En annen mulighet er at dine symptomer skyldes noe i selve øyet. Blinkende lysfornemmelser kan komme fra netthinnen, den hinnen i øyet hvor synscellene er. Hvis netthinnen skades eller løsner påvirkes synscellene slik at det kan sendes signaler som om øyet ser noe. Netthinneløsning er en kjent diagnose. Man behøver ikke ha andre symptomer enn blinkende lys, hverken smerter eller annet. Løsner en større del av netthinnen kan man få en grå skygge i synsfeltet som følger med når man beveger øynene.

Jeg synes du skal ta en kontakt med legen din for å få undersøkt øynene dine. Hvis det er slik at du har kjent migrene fra tidligere kan det være at den har endret seg. Selv om du ikke har smerter kan det være aktuelt å prøve medisiner mot migrene hvis synsforstyrrelsen skyldes migrene. Er det noe i veien med netthinnen din bør du henvises til øyelege.
Lykke til.