Sveiseblink

Spørsmål

Sveiseblink: Fikk sveiseblink for 1 uke siden, og ble da sykemeldt i 5 dager. Var dette lenge å bli sykemeldt, eller er det normalt ved sveiseblink? Kan jeg starte å sveise igjen med en gang? Mann, 36 år

Svar

Hei!

Sveiseblink er en smertefull tilstand som også kalles snøblindhet, men den medisinske betegnelsen er "fotoelektrisk keratokonjunktivitt".

Årsaken til at lidelsen oppstår er at ultrafiolett lys skader overflaten på hornhinnen og nærmest "etser" bort det øverste cellelaget og skaper et slags skrubbsår på øyet.

Tilstanden kan oppstå 6-12 timer etter at man har blitt utsatt for sterkt UV-lys, feks ved sveising eller på skitur og skarpt sollys. Sterke smerter, rennende øyne og lysskyhet, samt ruskfølelse i øyet er typisk.

Tilstanden kan behandles med lokalbedøvende dråper og et stoff som utvider pupillen. Lokalbedøvelse må man ikke bruke annet enn for å undersøke øyet. Dessuten har man gjerne på en forebyggende antibiotikasalve, i ca. en uke.

Vanligvis gir plagene seg etter ett-to døgn.

Du kan starte å sveise igjen, men du MÅ bruke maske. Forutsetningen er at du føler deg helt frisk igjen på øyet. Hvor lenge man sykemeldes avhenger av hvor hardt angrepet man er og hva slags symptomer man har.