Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Store pupiller - men aldri brukt dop!

Spørsmål

Jeg har et noe spesielt spørsmål som jeg håper dere kan hjelpe meg med. På en fest nå nylig ble jeg dratt til side av en venn som lurte på om jeg brukte dop "fordi pupillene mine var så store"! Jeg beroliget han med at jeg aldri hadde prøvd noe sterkere enn alkohol. Rommet var halvmørkt og da jeg observerte øynene til folkene rundt meg så jeg at noen av pupillene var relativt små mens andre nesten dekket hele irisen. Ingen av vennene mine bruker kjemiske stoffer. Hvilke faktorer spiller inn her? Kan pupillene våre fortelle noe om vår mentale tilstand?
Hilsen nysgjerrig.

Kvinne, 19 år

Svar

Hei!

Pupillestørrelsen varierer først og fremst med hvor mye lys det er i omgivelsene. Pupillen fungerer som en blender på et kamera; åpner seg hvis det er for mørkt, og lukker seg hvis det er for mye lys.
Dessuten påvirkes pupillestørrelsen av medikamenter, morfinpreparater gir små pupiller, men feks ecstacy kan gi store pupiller.

Det er ganske stor variasjon fra person til person med tanke på hva som er normal pupillestørrelse for denne personen, så dette er en upålitelig måte å vurdere dopbruk på.

Pupillene utvider seg også ved stressreaksjoner og ved angst.