Store pupiller - men aldri brukt dop!

Spørsmål

Jeg har et noe spesielt spørsmål som jeg håper dere kan hjelpe meg med. På en fest nå nylig ble jeg dratt til side av en venn som lurte på om jeg brukte dop "fordi pupillene mine var så store"! Jeg beroliget han med at jeg aldri hadde prøvd noe sterkere enn alkohol. Rommet var halvmørkt og da jeg observerte øynene til folkene rundt meg så jeg at noen av pupillene var relativt små mens andre nesten dekket hele irisen. Ingen av vennene mine bruker kjemiske stoffer. Hvilke faktorer spiller inn her? Kan pupillene våre fortelle noe om vår mentale tilstand?
Hilsen nysgjerrig.

Kvinne, 19 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Pupillestørrelsen varierer først og fremst med hvor mye lys det er i omgivelsene. Pupillen fungerer som en blender på et kamera; åpner seg hvis det er for mørkt, og lukker seg hvis det er for mye lys.
Dessuten påvirkes pupillestørrelsen av medikamenter, morfinpreparater gir små pupiller, men feks ecstacy kan gi store pupiller.

Det er ganske stor variasjon fra person til person med tanke på hva som er normal pupillestørrelse for denne personen, så dette er en upålitelig måte å vurdere dopbruk på.

Pupillene utvider seg også ved stressreaksjoner og ved angst.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn