Sentralserøs chorioretinopati

Spørsmål

Jeg fikk diagnosen "Akutt sentral serøs chorioretinopati høyre makula" i 2013. Jeg fikk dekket laserbehandling av arbeidsgivers helseforsikring og ble gradvis bedre etter ganske kort tid. Punktet som ble laserbehandlet blir til tider synlig for meg, men det forstyrrer ikke. Etter dette har tilstanden forverret seg og blitt bedre igjen av seg selv. Øyelege har hatt oppsyn og tatt bilder underveis og konstaterer forverring og bedring. Nå har tilstanden forverret seg igjen og jeg har problemer med å lese og holde ut en hel dag foran dataskjermen. Jeg merker spesielt at lesehastigheten er redusert. Jeg bruker også lengre tid enn normalt på å oppdage viktige ting i synsfeltet rundt meg.

Jeg kan bekrefte at redusert søvnmengde forverrer tilstanden. Jeg føler også at tilstanden er avhengig av væskebalanse i kroppen. Jeg leser at du anbefaler Trusopt øyedråper. Kan du forklare litt nærmere hvorfor du tror denne kan virke positivt? Evnt. bivirkninger?

Jeg undrer også på om det kan være spesielle matvarer som virker negativt på tilstanden. Jeg har blant annet følelsen av at sukker/sjokolade virker inn negativt?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, Mann, 44 år.
Du fikk diagnosen "Akutt sentral serøs chorioretinopati høyre makula" i 2013. Du fikk dekket laserbehandling av arbeidsgivers helseforsikring og ble gradvis bedre etter ganske kort tid.
Etterhvert ble punktet der du fikk laser et problem for skarpsynet, slik du beskriver det. Lesehastigheten er forsinket, grunnet at du trolig strever å med å samkjøre begge øynenes impulser fra skarpsynet, der det høyre forstyrrer de skarpe impulsene fra det venstre øyet. En måte å løse det på er å dekke til , "fogge" det høyre øyet, slik at dette ikke lenger bringer inn forstyrrende signaler. Dette kan gjøremed en press on folie på høyre brilleglass, eller et brilleglass som slører synet midlertidig, slik at det venstre får over"balansen".
Dager med god almentilstand er bedre enn med enn litt mindre god. Dette kan være naturlig , men er ikke noe vi kan måle. Her kan vi kun lytte til det pasienten selv observerer som dag til dag endringer. Når det gjelder behandling, viser litteraturen slik den stadig fornyes at de som behandlet med Dorzolamide (Trusopt) fikk liten eller ingen effekt , noe som gjorde denne behandlingen på sikt lik med observasjon (Michael Koss, MD, FEBO, researcher at the Doheny Eye Institute ,Los Angeles). Det man nå evt. kan forsøke er svak laser som er under terskelen for brennmerker. Jeg vet ikke om det er dette du har fått, men de som behandler deg vil vite dette.

Det er ikke forsket på tilstanden i relasjon til bestemte heldige eller uheldige matvarer, men generelt kan man si at lutein , zeaxanthin , antioksidanter og omega 3,6,9, kan være helsebringende for nettopp macula. ( Icaps -R).
Videre er en sunn livsstil uten tobakk og andre stoffer som trekker sammen blodårene i kroppen. Lavt kolesterol er også bra for øyets helse, i likhet med noen betacaroten som finnes i gulrøtter.
Det er viktig å nevne at denne tilstanden som regel er en selvhelbredende prosess.
Lykke til med dette.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn