Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Såre øyne. Hva er det?

Spørsmål

Hei Jeg er en mann på 51, har hatt ganske bra syn hele tiden, begynte med lesebriller nå før jul. Men i det siste har jeg hatt såre, tørre øyne, trette øyne, og litt uklart syn helt nært. Lurer litt på hva dette er, årsaken til dette, og om det er noe som kan gjøres for og lindre dette. Jeg har vært på apotek og kjøpt spray mot tørre øyne, tears again, og prøver dette.

Mann 51
Svar

Hei, Mann 51 år . Du beskriver at du har fått lesebriller og har til tider såre øyne som kjennes trette og har litt uklart syn,  helt nært.  Det at du ser uklart på nær er en tilstand som heter alderslangsynthet eller presbyopi . Den kommer at av linsen ikke lenger er så fleksibel som den var i ungdomen, og øyet må anstrenge seg med for å bringe nære synsobjeter i fokus. Til slutt gir man opp strevet, og innser at man trenger en lesebrille.  Det er normalt. På veien dit, kan øyet stirre mye og  glemme å blunke og øyet kan da bli tørt og sårt og trenge fuktpleie i form av ulike ( konserveringsfrie, moderne smørende ) dråper. Dette har du prøvd litt, men det finnes også andre og evt bedre løsninger.  Spør på apotek. 

Noen ganger, ikke så rent sjeldent kan det foreligge midd i vippene, og disse kan irritere slimhuden og skape  sår og sti samt infeksjoner. Man må evt utelukke at du har noe slikt.  Dersom det klør om natten er det sannsylig at du har det, for dette er nattaktive dyr. Det er eller vanskelig å si noe mer om dette uten å ha undersøkt deg, men jeg håper at noen av rådene her kan være til nytte.  Jeg øsnker deg en god sommer. beste hilsen  Øyelege Rim N alme