Sår i halsen etter øyedråper

Spørsmål

Hei.
Jeg har hatt tørre øyne i 1 år, og i store deler av tiden har jeg brukt Systane Hydration uten konserveringsmiddel. Det første halve året med dråpene har gått knirkefritt, men siden jul har dråpene irritert munnhulen og halsen min. Rett etter drypping kjenner jeg at dråpene går ned gjennom halsen, og så svir det og er ubehagelig. Jeg forsøker å drikke mye og tygge tyggis rett etterpå, og det hjelper en del. Noen ganger "flammer" munnhulen og halsen opp og blir litt rød. Jeg har forsøkt å lukke tårekanalene med fingrene et par minutter etter drypping, men det ser ikke ut til å utgjøre noen stor forskjell. Halsen og munnhulen er fortsatt sår, og det kan også svi og være ubehagelig når jeg spiser sterk mat. Jeg våkner alltid med sår hals, og jeg drypper alltid også før jeg legger meg.
Jeg har tidligere testet en type dråper med karbomer, og dem reagerte jeg ganske så kraftig på: Feber, slapphet, flushing i ansiktet og svie i øynene. Med Systane Hydration får jeg ingen annen kroppslig reaksjon eller ubehag i øynene i det hele tatt, og de er sånn sett de beste dråpene jeg har testet. Kan det likevel være allergi som foregår i halsen, og burde jeg ikke i så fall også reagert i øynene?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du kjenner altså svie i halsen like etter at du bruker disse dråpene, og med tanke på at øynene / tårevæsken dreneres gjennom tårekanalene, ned i nesen og deretter ned i svelget, så er det vel enhver grunn til å tenke at her er en sammenheng og årsak som du har observert.

Du lurer på om det kan være "en allergi som foregår i halsen", og om du isåfall også burde ha reagert i øynene.
Jeg kan ikke se for meg at det kan være snakk om en allergisk reaksjon, nei. Men at du reagerer på dråpene med sårhet i halsen, er åpenbart.
Da tenker jeg følgende:
Uansett hvordan den reaksjonen oppstår, allergi eller ikke-allergi, så er det slik det er. Du blir sår i halsen av dråpene. Det høres jo ubehagelig ut, og det vil nok etter alt å dømme fortsette å være slik, oig der er ingen måte som du kan "behandle dette vekk" på, annet enn eventuelt å slutte med dråpene.
Da kokes dette i praksis ned til en situasjon hvor du selv må vurdere om nytten du har av dråpene (slippe tørre øyne) er større enn ubehaget /bivirkningene (sår hals like etter bruk)
Synes du det å slippe tørrhet i øynene er verd den såre halsen, så velger du å fortsette med dråpene, og omvendt, hvis du ikke ønsker å "betale" med sår hals for å slippe tørre øyne, så må du la være å bruke de. Det finnes nok ingen andre løsninger enn akkurat dette.

Ha det bra.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn