Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Salve mot hovne røde øyelokk

Spørsmål

Har plager med røde opphovnet øyelokk. Blir værre når jeg sover dårlig. Litt antydning til tørre øyne også men ikke så veldig plaget. Har smurt avogtil med kloramfenikol og det hjelper litt. Kan du anbefale en annen salve?

Kvinne 52
Svar

Kjære kvinne, 52 år

Du beskriver at  du kan våkne med litt hovne øyelokk spes når du har sovet dårlig.  Kloramfenikol hjelper noe av og til , skriver du. 

Hovne øyelokk kan ha mange forskjellige årsaker. Det kan være betennelser,  allergier og eksemer, evt . stoffskifteplager og  ansamlinger av væske gjennom litt redusert drenering av lymfe , for å nevne de hyppigste. Derfor anbefaler jeg egentlig at du utreder dette med lege, dersom det er et kronisk problem over lang tid og du plages.  Generelt kan man si at man ikke skal bruke antibiotika som kloramfenikol ukritisk og uten at det foreligger infeksjon , fordi det da vil miste sin effekt for deg og skap resistenser i miljøet.  Hvis det da i tillegg ikke hjelper mer enn litt, så er det kanskje selve vaselinen som hjelper og ikke kloramfenikol virkestoffet.  Jeg anbefaler i så måte  Simplex Øyesalve.  Det er ganske vanlig å ha litt allergi i en eller annen form, og en allergitest vil kunne gi deg flere og litt mer spesifikke svar. Allergidråper k an etter dette hjelpe deg.  Ellers, hvis det ikke påvises sykdom , så kan du legge agurkskiver, pads med  mild toner for øyne,  eller bare kjølige masker på, og se om det kan lindre noe.  Saltvann anbefales ikke idet dette tørker ut både hud og øyne ved kronisk bruk.  Jeg håper dette hjelper deg noe på vei. Lykke til med dette.