Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rusk i øyet - kan ikke bruke linser

Spørsmål

I omtrent et halvt år nå har jeg opplevd at mitt venstre øye renner. Særlig hvis jeg er ute men også inne og når jeg sover. Våkner opp med masse rusk i det ene øyet. Jeg opplever også at det renner ned i nesa og er veldig snufsete hele tiden. Øyet er ikke rødt eller hovent, så vidt jeg kan se. Jeg har vært hos lege to ganger for dette. Begge gangene har jeg fått kloramfenikol øyedråper, som ikke hjelper. Sist fikk jeg også henvisning til øyelege men fikk ikke time hos øyelegen da øyet mitt ikke er rødt. Jeg kan ikke bruke linser lenger da det gjør at jeg får vondt i øyet etterpå. Jeg har smerter i øyet når jeg ser opp og mye hodepine sentrert rundt det venstre øyet. I det siste har jeg opplevd at jeg også er tett i ørene. Dette påvirker meg mye i hverdagen og jeg vil gjerne bli kvitt smertene. Kan øyesymptomene være forårsaket av ØNH problematikk? Hva kan være årsaken til smertene og hva bør jeg gjøre? Jeg har vurdert om jeg skal be fastlegen min om å bestille et MR bilde av strukturene rundt øyet. Kan det være en ide?

Kvinne 39
Svar

Hei, Kvinne 39 år

Du beskriver at du omtrent et halvt år nå har jeg opplevd at ditt venstre øye renner, ute og inne og våkner med "rusk" i øyet. Du opplever også at det renner ned i nesa og er veldig snufsete hele tiden. Øyet er ikke rødt eller hovent, så vidt du kan se. Din lege har gitt antibiotika, kloramfenikol øyedråper, uten effekt.

Du fikk ikke time hos øyelege, hvilket jeg mener du bør ha for å bli undersøkt faglig og tilbudt utredning og behandling. Det er ingen sammenheng med Øre nese hals i dette. Det er ikke trolig. Mest sannsynlig er det et overflateproblem og muligens også midd, noe som er relativt vanlig. Linsebruk vil da ikke være behagelig eller gunstig, idet det blir for plagsomt og kan bli betent. Du beskriver at du får vondt i øyet etterpå, noe som styrker denne mistanken. Tilstanden i øynene kan være årsaken til smertene og undersøkelse bør finne sted. MR bilde av strukturene rundt øyet er i første omgang ingen god ide, fordi de funn som man sannsynligvis vil gjøre hos deg er så små at de ikke vil bli sett på MR. Dette ser man i mikroskop hos øyelegen og øyelegen kan hjelpe deg videre derfra. Du kan forsøke med varme omslag , massasje og rens og evt en våtserviett mot midd og en god øyedråpe uten salt og konserveringsmidler og se om du er hjulpet med dette i første omgang. Så anbefaler jeg undersøkelse av øyespesialist. Noen øyeleger har ikke avtalepraksis , men pasientene betaler der full egenandel . Der er det gjerne ikke lang ventetid, så som Aleris eller Volvat. Det kan også anbefales.