image: Øyelokk stenger seg ikke helt. Lagopthalmos?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Øyelokk stenger seg ikke helt. Lagopthalmos?

Spørsmål

Jeg har problemer med at øynene mine ikke stenger seg helt, at de ikke blunker fullt, både natt og dag. Dermed er øynene mine konstant tørre og ukomfortable. Tror dette heter lagopthalmos? Min lokale øyelege gir ikke mer hjelp enn øyedråper og øyemasker om natten, men dette fikser ikke problemet I seg selv.

Kan kirurgi hjelpe med dette? Kan ukomplett blunkerefleks fikses? Hvilken type lege skal man snakke med for å få dette gjort? Nevrolog?

Blir dessverre ikke tatt seriøst, selv om det er veldig ukomfortabelt og gjør det helt umulig å lese bøker eller studere. Hvordan kan jeg bli tatt seriøst og hvem skal jeg snakke med?

Mann 25
Svar

Hei, Mann 25. Du beskriver at dine øyne ikke lukker seg helt , hverken dag eller natt. Når kom dette? Er det medfødt? Har dine forldre sett noe til det? Er du observert om natten av noen som sover i samme husstand? Vanligvis er lukningen en helt fysiologisk del av øyefunskjonen. I tilegg «ruller» øynene bakover og stenger seg selv, når man sover. Dette er nok fra naturens side en beskyttelse av selve hornhinnen.

Hvis dette problemet er nyoppstått, vil en utredning være på sin plass, feks med MR (magnetisk billeddiagnostikk) av hodet og en øye / nevrologisk vurdering.

Din øyelege kan utrede deg igjen og kan i sin tur også henvise deg videre til øyeavdelingen for din region. Der vil man kunne uføre ytterligere diagnostiske tiltak og gjerne tverrfaglig med nevrologen.

I påvente av denne prosessen kan du legge litt salve som for eksempel Simplex øyesalve i øyespalten når du skal legge deg og kan da ta litt silketape (apotek) og tape ned øvre øyelokk for å sove godt. En øyemaske over som gjør det mørkt vil kunne hjelpe. Så ønsker jeg deg lykke til med utredningen og også god bedring med disse lettere tiltakene.

Illustrasjon øverst: Akarat Phasura / Shutterstock / NTB