Øyekontakt

Spørsmål

Øyekontakt.
Jeg har problemer med å ha øyekontakt med personer da jeg ser det ene øyet hos motpart og jeg bruker å se med et øye av gangen og blikket vandrer fra side til side. Min optiker finner samsynet i orden,og jeg har ikke fått svar på om dette problemet kan rettes på. Jeg har skjeve hornhinner og en liten sjeling.
Jeg merker spesielt problemet ved å sitte å snakke med personer over bordet,og dette fører til angst som igjen fører til at jeg isolerer meg fra det sosiale liv.
Jeg føler ikke at øyenlege/optiker har helt funnet ut hva problemet er, og lurer på om nyere kirurgi-metoder kan rette på mitt problem.

Relevante sykdommer/medisiner: Brukt briller siden 1975. styrke -1,75 -2,5.

Mann, 55 år

Svar

Hei!

For at noe skal kunne opereres må det være klart hva som er galt. Jeg må innrømme at jeg ikke har vært borti en slik problemstilling tidligere, og jeg har lett i relevant litteratur uten å kunne finne beskrivelser av liknende problemer.

Du skriver at samsynet er i orden og at du kun har en liten skjeling. Derfor er jeg litt usikker på om dette er en forandring som er reelt fysisk eller som kanskje har noe med din oppfattelse av syn og øyekontakt å gjøre. Hjernen bearbeider jo impulsene du får fra omverdenen, inkludert synet, og vanligvis foregår disse prosessene helt automatisk uten at man merker noe til dem. Og øynene fokuserer jo på et punkt, det er ingen som ser en annen persons øyne samtidig, da måtte jo hvert øye se på hvert øye til den man snakker med. Øynene flytter fokus hele tiden og tar inn et helhetlig bilde av det man fokuserer på. Jeg lurer på om det er en av disse prosessene som du er blitt ekstra var på og som nå blir merkelig å takle fordi du hele tiden er oppmerksom på hvor øynene setter fokus.

Når dette igjen fører til angst blir det en ond sirkel som kan være vanskelig å komme ut av.

Det er litt uklart for meg om du har vært hos øyelege eller kun hos optiker. Hvis du ikke har vært hos øyelege synes jeg du skal ha en vurdering også der. Men jeg er altså ikke helt sikker på at dette er noe som kan rettes på kirurgisk. Kanskje du må forsøke å ignorere at det er vanskelig å fokusere på mer enn et øye om gangen og prøve å la det hele være som det er, akseptere tilstanden, så og si?

Dette forutsetter selvsagt at øyeekspertene ikke finner noe galt med øyebevegelighet eller skjeling osv.

Lykke til!