Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mine øyne er plagsomme og er blitt verre og røde

Spørsmål

Jeg har hatt problemer med glasslegemeløsning i ca 4 år. Det siste året har forstyrrelsene økt. Tidligere hadde jeg blink bare når jeg beveget øynene, nå kommer disse "krussedullene/ringeri lenker" også gjennom dagen i øynenes ytterkant, og når jeg skal sove. Øynene kjennes urolige. Høyre øye virker irritert og det føles som jeg har noe på øyet. Problemer når jeg ser på tv, pc og når jeg leser. Høyre øyet blir slitent/irritert. Tidligere tok jeg av brillene når jeg skulle lese. Nå fokuserer ikke øynene og jeg må anstrenge dem. myse og forsøke å rette på brillene. Lesing fungerer hverken med eller uten briller. Jeg er nærsynt og har hatt progressive briller i mange år. Jeg er til kons hos øyelege hvert år, men jeg får sjelden noe svar på det jeg lurer på. Jeg er også hos optiker hvert år. Nå sist i august med alle mulige undersøkelser inkl Optomap. Hun fant ikke noe galt. Ikke forhøyet trykk. Mente jeg hadde litt tørre øyne. Drypper daglig med Thealoz Duo dråper + gel. Har brukt dette sporadisk et års tid. Virkningen nå er meget kortvarig. Øynene er også ofte litt "rødsprengte" på morgenen og jeg har en del gråhvitt belegg i øyekrokene. Venter på time hos annen øyelege for second opinion.

Kvinne 69
Svar

Kjære kvinne 69 år.

Du beskriver  kruseduller i glasslegemet etter glasslegemeløsning for ca fire år siden . Du beskriver videre  at du har såre og røde øyne til trossfor at du drypper deg med fuktende  dråper, men kun daglig . Du skriver ikke hvor mange ganger.  Det fremkommer ikke om du er  blitt operert for grå stær, men det høres ikke slik ut, idet noen av dine plager, for eksempel de økende fokuseringsvansker og at brillene ikke hjelper lenger og  må rettes på (nesen)  taler for dette.  Det er også viktig å dryppe seg ofte nok , gjerne opp til 4-5 ganger daglig , hvis øynene er svært tørre. Da kan det også være at du kvalifiserer for å få dekket noe av dette på refusjon  ( blå resept). Du forklarer at du har årlige øyelegekontroller, hvilket høres veldig betryggende ut. Da vil jo en evt grå stær bli diagnostisert, men det er også viktig at du selv frembringer dine  utfordringer og plager for øyelegen når du er der.  Det kan være godt å påføre en salve til øynene til natten. Salver er fetere enn geledråpene du bruker nå , og det er ofte at  fettkomponeneten i tåren  er redusert i eldre år.  et par salver du kan forsøke er Simplex og/ eller  Vit A pos som  begge er reseptfrie.

Når det gjelder "vennene" dine - flyterne i glasslegemet er det dessverre ikke mye vi gjør med dette.  Hvis det reduserer synet betydelig , kan det være at man opererer med  glasslegemeutskiftning på  en universitetsklinikk , men det er  meget sjeldent dette gjøres på den indikasjonen. Det har noe med  risiko og kapasitet å gjøre, for det er slike symptomer hos svært mange mennesker som er litt oppe i årene. 

jeg håper du fikk noe ut av mitt svar, og at du kan prøve disse rådene som selvfølgelig ikke erstatter en konsultason .  Jeg ønsker deg lykke til med dette. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-