Laseroperasjon på øyene

Spørsmål

Hei.
Jeg har vært nærsynt siden barneskolen, og har fått sterkere og sterkere briller/etter hvert linser, men er stabil nå. Har lyst til å ta laseroperasjon, men lurer på hvor dårlig syn man må ha før man får støtte fra trygdeetaten?

Kvinne, 26 år

Svar

Hei!

Trygdekontoret dekker vanligvis ikke utgifter før synet er svakere enn minus 6 eler pluss 2. Men har du skjeve hornhinner, problemer med å bruke lnser og/eller en jobb som taler for at du ikke bør bruke briller, kan du få dekket utgiftene etter søknad som må skrives av spesialist. Søknaden skal sendes til Rikshospitalet eller Haukeland sykehus, og ventetiden er minst ett år.

Ønsker du ikke å vente i ett år eller mer, kan du gå til en privatklinikk og betale selv. Har du brillestyrke på mer enn pluss/minus 6, kan du få skattefradrag for sykdomsutgifter ved operasjon.

Operasjonene kan foretas på øyne med styrke med opptil minus 13 og pluss 4., anbefalt aldersgrense er 18 år og synet bør ha vært stabilt i 2 år.

Du får lokalbedøvelse i form av dråper i øynene.

Det finnes to metoder; PRK og LASIK som er nyere og dyrere.

PRK er den enkleste formen. Her "sliper" man overflaten på hornhinnen etter å ha fjernet det ytterste laget (epitelet) mekanisk eller med laser. Dette etterlater en sårflate som blir tilhelet etter 3-4 dager. En kan ikke operer begge øynene samtidig.

LASIK blir mest brukt i dag. Legen lager et lite "lokk" i øyets hornhinne, løfter lokket av og behandler det underliggende vevet med laser. Deretter blir lokket lagt på plass. Dagen etter en LASIK-operasjon er en godt, og de fleste har ikke smerter. Begge øynene kan opereres samme dag.

Begge metodene kan gi mer eller mindre ukontrollert arrdannelse som er vanskelig å rette på i ettertid.