Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kraftige allergi plager hos barns øyne

Spørsmål

Hei, jeg er fortvilet på vegne av min 6 år gamle sønn. Han er fryktelig plaget med røde, kløende, verkende og lyssky øyne for andre år på rad. Det begynte allerede for tre år siden, men ikke så ille den sommeren. I fjor varte plagene fra tidlig i mai til uti september, og i år startet plagene i påsken. Så å si plagefri i vinterhalvåret. Øynene hans er fullstendig sammenklistrede når han våkner, og i løpet av dagen går han og myser, holder seg for øynene, klør seg i dem, prøver febrilsk å tørke med klærne sine, papir e.l. Vi gir han kald, våt klut. Han har fått allergimedisiner og dryppes med zaditen morgen og kveld, og tar aeriustablett kveld. Fikk dette foreskrevet av allergispesialist etter kun meget svakt utslag på bjørkepollen på blodprøve. Allergispesialisten var provosert over at vi kom dit med "kun øyeplager" ved allergi, og jeg forsøkte å forklare at det kunne jeg forstå, men at vi hadde vært hos fastlegen flere ganger, og fått allergimedisin der, men at denne ikke fjerner plagene hans. Vi har måtte hente han i barnehagen flere ganger pga. dette, og de lindrer han der også med kalde kluter hver dag nå, fordi han er så plaget. Forstår at dette kan høres bagatellmessig ut, men det plager han virkelig så mye at han hemmes i dagliglivet og lek og det går veldig utover humøret hans og videre utover familien vår. Merker at jeg er litt desperat over dette, siden vi allerede har vært hos allergispesialist. Ønsker derfor å gjøre et forsøk her på å få vurdert situasjonen fra et nytt hold. Legger ved bilde av hvordan han så ut da han la seg i kveld, det er representativt for hvordan han ser ut nå om dagen - til tross for allergimedisinering som tas som foreskrevet. På forhånd takk for svar!

Mann 6
Svar

Kjære mor til 6 åring. 

Du beskriver at din sønn har kraftige øyeplager ved sesongallergi.  Det er viktig at han får korrekt behandling, slik at han ikke klør seg i øynene og skaper hornhinnebetennelser og sår og i sin tur sterkere infeksjoner og reaksjoner , forurensning mm . 

Det beste er om han blir vurdert og fulgt opp av øyelege for dette. Vi ser ofte at en vanlig behandling med kun øyedråper som Zaditen ikke er tilstrekkelig.  Det kan ofte være nødvendig med et helt sett med tiltak, begynnende med korte negler, rikelig håndvask , instruksjon om å ikke ta seg eller klø seg i øyne, sanering av pollenstøv hjemme, skjerming i barnehagen etc. Videre er det mulig at en trenger kortisondråper i perioder, øyesalver , allergitabletter  - og dråper.  Øyevask og ansiktsvask, hårvask og utskylling av alt pollenstøv før leggetid kan være nødvendig hver kveld.  Kjølige omslag , som dere benytter er bra. Overdreven skylling med øyebadevann kan tørke ut.  Øyesalver mot bakteriell infeksjon og en katarr som kan ha kommet på toppen kan også være nødvendig i perioder. Dette er forhold som best sees i biomikroskop hos en øyespesialist. 

Allergologen kan behandle den generelle allegien og evt også vurdere "vaksinasjon"/ hyposensibilisering, og fastlegen kan bidra mye. Øynene derimot bør helst undersøkes av en øyelege for optimal symptomatisk behandling og kontroll. 

Med ønske om god bedring og at noen av disse rådene hjelper.