Kraftig allergi - ingen hjelp å få.....

Spørsmål

Hei!

Har siden tidlig i mai slitt veldig med øyeallergi, og det begynner å gå ut over livskvaliteten.

Bakgrunn: atopisk eksem som barn, kjent allergi for katt, hund og timotei, men ikke bjørk eller andre trepollen. Har aldri hatt øyeplager relatert til pollen, men i fjor vår og sommer begynte jeg å få lett ubehag i øynene (kløe, tørrhet, noe tåreflod). Fikk Zaditen av øyelegen, men opplevde ikke at dette hjalp særlig. Uansett gikk plagene helt over når vinteren kom, og siden jeg ikke har vært vant til å tenke "vår, pollen, allergi", glemte jeg å begynne med øyedråper og allergipiller forebyggende før pollensesongen startet.

Nå har jeg gått med hovne, kløende øyne i 6 uker samt noe eksem under nederste øyelokk. Det er litt hvitt/gulaktig puss i øynene, særlig om morgenen. Har vært til fastlege som tok en blodtest for allergi, denne viste utslag på inhalater. Han konstaterte allergisk øyekatarr og ga fucitalmic-dråper, Livostin samt kortisonsalve til å smøre rundt øynene. Symptomene gikk bort, men kom tilbake umiddelbart etter avsluttet behandling. Dro derfor til spesialist, som ga steroidedråper og samme kortisonsalve samt kunstig tårevæske, Zaditen og Aerius tabletter. Hevelsen forsvant, men kløen og sårheten vedvarte. Har etter avtale med øyelegen seponert salven etter en ukes bruk, og er i ferd med å fase ut steroidedråpene. Hevelsen er nå tilbake og jeg våkner flere ganger hver natt av kløe, som særlig er lokalisert i øyelokkskanten. Føler at Zaditendråpene og allergipillene overhode ikke har effekt, muligens heller at tablettene virker negativt på øynene. Bruker kald tårevæske regelmessig, og dette lindrer noe i stunden. Kjøler også ned øyelokkene med kalde omslag i et forsøk på å redusere hevelse.

Jeg er i ferd med å bli gal, både av det faktiske ubehaget og at det er kosmetisk skjemmende. Har på ny vært hos fastlegen, som skrev ut resept på kortisonsprøyte. Jeg er imidlertid veldig kritisk til å ta denne. Hva tenker du om hvilke alternativer jeg har?

Svar

Hei, kvinne 30 år.
Det høres ut som om du har kraftig allergi , men at man ikke riktig vet hva ellers du reagerer på . Lokale hjelpemidler, skylling og dråper har du forsøkt. Det er vel relativt sikkert at du profitterer bedre på å bruke Zaditen , enn å ikke bruke dem. Likevel synes det som om dette ikke er nok. I noen år av livet, kan det være grunnlag for å ta en sprøyte med Kenacort -T i sesongen. Noen ganger ser man at slike kraftige allergier som du beskriver forsvinner når man får barn eller ved andre dyptgripende tilstander i kroppen, som fødsel eller amming. Det kan være grunnlag for å unngå agens så mye som mulig så lenge plagene er der - i sesongen, videre kjøle ned som du gjør og ta komfortdråper som det finnes mange gode av på markedet. Har du forresten oppsøkt en allergolog? Du skriver du har vært hos en øyespesialist. En konsultasjon hos en allergolog kan være på sin plass, der man kan vurdere evt. å begynne å "vaksinere" deg mot allergenene over tid. Jeg vet om tallrike pasienter som har vært hardt angrepet som dette har hjulpet til en bedre hverdag. Det er vel så langt jeg kommer, uten å ha sett deg. Jeg ønsker deg lykke til med dette og en god sommer.

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Harald Dobloug
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-