Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløe og svie i øynene

Spørsmål

Legger ved 2 bilder. Som du kan se på bildene har jeg hovne og røde øyne. Symptomene kommer som oftest på kvelden, i form av kløe. Når jeg da våkner neste morgen er øynene blitt hovne, røde og klør/svir veldig. I løpet av de neste 1 - 2 nettene/morgenene blir det som oftest verre (mere hovent og rødt), før det gradvis gir seg. Det har aldri vært så ille at jeg ikke har kunnet åpne øynene. Når det har gitt seg helt går det 3-4 dager, før det kommer tilbake. Sånn kommer det og går i perioder, før det gir seg helt i en liten periode. Jeg kan i mellomtiden være litt smårød rundt øynene i en dag, max to. Det kommer uansett hvor jeg sover, hjemme eller borte. Jeg har til tider også eksem på halsen/armene, men er usikker på om det har noen sammenheng. Jeg bruker Livostin 0,5 mg + Simplex øyensalve på eget initiativ, men det har ikke noen umiddelbar virkning. Bruker det også de dagene jeg ikke har noen irritasjon på øynene, men det kommer tilbake uansett. Jeg hadde en mistanke på at det kunne være sminke, men har fått det mange dager etter jeg sist brukte sminke. Jeg bruker heller ikke noen spesiell krem eller annen kosmetikk i øyeområdet. Jeg har også farget øyenvippene mine uten å få noen irritasjon. Jeg har vært hos hudlege ved en tidligere anledning og tatt en allergitest (blodprøve) med null utslag. Har prøvd reseptfrie allergitabletter (zyrtec m.m) uten virkning. Kvinne, 22 år

Svar

Hei!
Takk for spørsmålet og bildene. Selv med bilder er det vanskelig å si hva dette kan være, men jeg får jo noen tanker. Du sier ingenting om hvor lenge du har hatt dette, når og hvordan det startet er svært viktig. Hadde du på det tidspunktet halsbetennelse med streptokokker for eksempel? Dette kan være bakterielt, men det kan også et ledd i atopisk eksem og på den måten er det sammenheng med eksemet.
Hvis det er atopisk eksem, så vil en blodprøve kunne avsløre om du har forhøyet IgE i blodet ditt. I så fall har du nedsatt terskel for kløe osv.
Du sier ingenting om hva du gjør i løpet av dagen, og jeg kan selvfølgelig ikke stille noen diagnose på nettet. Undersøkelser viser imidlertid at så mange som 60 % av de som arbeider foran dataskjerm klager over synsforstyrrelse, svie og tretthet i øynene. Når øynene blir trette, vil også synet bli dårligere. Med andre ord før du tenker sykdom, så bør du sjekke at følgende er gjort:
-Still skjermen inn i riktig høyde. Feil innstilling gir slitne øyne
-Flatskjermer er best
-Er oppløsningen på skjermen stilt inn riktig? Feil innstilling gir uskarpe skjermer, som fort gjør at øynene blir slitne.
-Bruker du skjermbriller?
-Det skal ikke være reflekser i skjermen.
-Er det riktig og nok belysning på kontoret ditt? Skjermen bør plasseres unna vinduslys og reflekser av sollys. Arbeidspulten skal ha ekstra belysning.
-Ta regelmessige pauser fra skjermen
Hvis du fortsatt har de samme plagene, etter å ha utbedret arbeidsmiljøet ditt med ovenstående tips, så bør du få sjekket synet hos en optiker.
Håper svaret er til hjelp.
Lykke til og god bedring.