Kan jeg slå meg til ro med at ingenting er galt, når jeg har blitt undersøket av optiker?

Spørsmål

Hei, jeg er 57 år og har av og til en sjelden gang øyemigrene. Da jeg var i fjor til optiker sa han at jeg måtte bruke progresive briller. Det hjalp på øynene mine. Men jeg gjorde ikke det. Og for 14 dager siden fikk eg synsforstyrelser, masse sorte prikker, men de forsvant. Men fra venstre sida ser eg løse tråder og lysglimt i mørkra. Kom til optiker som tok en skikkelig undersøkelse for å utelukke netthinneløsning, siden to av mine brødre fikk det. Han fant ingenting galt. Sa jeg måtte ha progresive briller og det er bestilt. Ser på andre øyet en tråd og litt små prikker. Er tørr på det øyet eg har disse trådene. Fikk gele mot tørre øyne. Er plaget av allergi og. Bruker blodtrykksmedisin, måtte øke dosen litt på grunn av stress. Og har betenelse i en skulder. Kan jeg slå meg til ro med at det ikke er farlig og vil gå over når eg får de progresive brillene? Det klør og svir av og til i øynene, og av og til har eg kjent et stikk i øyet.
Hva kommer det av?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Kjære kvinne, 57 år.

Du beskriver en rekke sykdommer som øyemigrene og flytere, øyeproblem i form av sorte prikker og tråder. Du sier du er undersøkt av optiker og lurer på om du nå kan slå deg til ro med og være sikker på at alt er i orden.

Det er vanskelig å svare helt eksakt på dette spørsmålet. Diagnostisering av øyesykdommer, bekrefting eller avkrefting av slike er en øyespesialists oppgave. En øyespesialist er en spesiallege som er lege med spesialiteten oftalmologi i seks år på toppen, og deretter endel erfaring i forhold til hvor mange år som vedkommende har vært spesiallege.
En optiker har en optisk høyskoleutdanning på fire år, men er altså ikke på noen måte lege.
Det vil si at medisinske diagnoser tilligger det ikke optikeren å stille, behandle eller operere. De har ikke ansvaret for det og tar heller ikke ansvaret for det.
Jeg har selv ikke undersøkt deg. Derfor kan jeg ikke gå god for optikerens funn.
Det finnes meget dyktige optikere som har en mengde moderne utstyr, men dette gjør dem likevel ikke skikket til å ta et legeansvar.
Slik sett, om du vil være mer sikker på at alt er i orden, blir det riktig å konsultere en øyelege, dersom du fortsatt har symptomer.
Optikeren er helsepersonell og h ar rett til å henvise til øyelege ut fra en problemstilling. Enn videre kan fastlegen din gjøre det samme.
Legen din kan ta tak i øyemigrenen som en migrene, utrede mer og gi deg evt behandling, dersom plagene er store.

Jeg ønsker deg lykke til med dette.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-