Kan jeg bruke kosttilskudd mot maculadegenerasjon?

Spørsmål

Skriver til deg nå for tredje gang, dine svar til meg tidligere har vært klare og konsise og akkurat hva jeg trengte. Har nå fått diagnosen macula degenerata type tørr og beskjed om at intet kan gjøres, kom tilbake om 6 måneder. Men grunnen til at jeg gikk til øyelege var fordi linjer begynte å bukte seg og jeg så en lysende sirkel med flakkende lys i sirkelen. Dette trodde jeg var kriterier på type våt, men øyelegen (spansk) sa nei. Stemmer det at man har slike symptomer også ved type tørr? Finnes det noe prognose for hvor fort en slik macula vil utvikle seg? Jeg har fått nye briller, både avstands- og lesebriller, men jeg merker jo godt at skarpsynet er dårlig. (Nå er det slutt med mascara, jeg kan ikke lenger se å legge den på :)). Det jeg ikke turde å spørre om var bilkjøring. Optikeren sa, da hun hadde tilpasset nye briller at jeg hadde 80% syn på det høyre øyet og ca 50 på det venstre. Jeg kjører ikke bil lenger i mørke og ikke på motorvei for her i Spania er det fartsgrense på 120km/time og det synes jeg er ubehagelig fort. På nettet, på svært mange forskjellige nettsider (også Lovisenberg- tror jeg) har jeg funnet at man kan forsinke (eller tror at man kan forsinke) utvikling av macula med en cocktail av vitaminer og mineraler. Du kjenner sikkert til denne oppskriften fordi jeg har faktisk funnet den på flere nettsider, også norske. Kan du si noe om seriøsiteten ifh til denne cocktailen? Ulemper, skader etc? Jeg har mange diagnoser, lupus, antiphosfolipid syndrom, autoimmun hepatitt, familiær protein S mangel, diabetes og bruker warfarin, Imurel, cortison, sitagliptin (ikke insulin) og ezetimiba, det siste mot skyhøyt colesterol (som ikke noenting hjelper mot). Har søkt i norske interaksjonstabeller og kan ikke se noen interaksjoner men du har kanskje tilgang til data jeg ikke har? Jeg måler selv INR, blodsukker og colesterol, så jeg kan følge med litt hvis det skulle være interaksjoner. Tror du at en slik cocktail kan forsinke en macula? Vennlig hilsen

Svar

Kjære kvinne, 73.
Så hyggelig at du har likt mine tidligere svar. Det er en viktig tilbakemelding.
Tørr AMD kan gi buklede linjer, den også , men det er ved økning av plagene grunnlag for å gå videre med en øyelegeundersøkeser, især om skarpsynet taper seg merkbart og om linjene bøyer seg mer, altså at det er en utvikling i dette. Da vil en OCT undersøkelse - en rask ultralydfotografering med scan av macula kunne gi mer konkrete opplysninger, i neste instans en fluoresceinangiografi på øyenavdelingene, som kaster lys over om det er lekkasje i macula. Er det det, så skal det behandles.
Risikoen for at en tørr AMD kan gå over til en våt type med tiden er klart til stede og ikke sjelden, heller. Over tommelen kan man si det er 20 % i løpet av 5 år.
Med syn på 0,5 på det ene og 0,8 på det andre øyet kan du kjøre bil . Kravet er 0,6 på ett øye alene, eller 0,5 som sum på begge, og ikke utfall på Estermann synsfelt. Ved neste førekortattest vil du måtte ta en Estermann test, fordi dette er det nye kravet.
Macu-Shield og I caps L er begge kosttilskudd som vi anbefaler for å beskytte macula. Jeg har ingen sikre kunnskaper om spesifikke bivirkninger når det gjelder din sykdomsprofil, men mener at kosttilskudd skal kunne gå greit for de aller fleste, såfremt en ikke er allergisk mot innholdstoffene. Det vil du finne ut på forhånd, eller i bruk. Jeg anbefaler bruken av disse produktene. De kan bestilles på flere nettsteder i Norge og i utlandet. Jeg kan dessverre ikke reklamere for nettstedene.
Til slutt vil jeg si at din tilstand kan virke relativt stabil og dermed overveiende tørr , siden du har så mye syn igjen og liten progresjon av sykdommen. Jeg ønsker deg lykke til videre og anbefaler en utredning ved forverring.
God Jul til deg.