Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvor lenge skal barnet mitt på se på Ipad og mobil??

Spørsmål

Hei,

Mine barn på 8 og 13 år bruker veldig mye IPad/IPhone. Vi prøver å begrense bruken, men det er vanskelig. Nå i høst blir også barneskolen en såkalt «IPad-skole», dvs det blir utstrakt bruk av IPad både på skolen og til lekser.

Jeg tok opp problemstillingen med en optiker i forbindelse med en synstest på 8-åringen, men han var ikke spesielt bekymret for at all bruken av IPad/IPhone skulle svekke synet. Han uttalte at så lenge de tar en liten pause innimellom, så er det greit.

Jeg er likevel bekymret for at barnas syn skal svekkes. Er bruk av IPad/IPhone skadelig – og hvilke rutiner bør vi ha for å unngå dette?

Svar

Hei, forelder til barn på 8 og 11 år.

Du beskriver at dine barn bruker mye Ipad og mobil og redd for at de skal få svekket syn av dette. Du ønsker å få vite hvilke forhåndsregler dere skal ta.

Økningen i bruk av skarpsynet har økt drastisk i de sendere årene og synsaktiviteten til barn og ungen har hatt en dreining i de siste tiår fra utelek og klatring, løping, sykling til mer innesitting, og databruk. Nakken bøyes frem og skarpsynet anstrenges over alle de spennende ting man kan oppleve på en halv armlengdes avstand, eller leseavstand som vi også sier. Ofte er databruken om kvelden , der rombelysningen kan være redusert og kravet til anstrengelse av synet blir ytterligere økt.

Fra profesjonelt hold vet vi at en variasjon av synsbelastningen hos alle individer er det beste. Dette gjelder særlig barn og unge, der synet skal utvikle seg normalt. Vi vet av forskning på store kohorter av unge som har presset synet sitt mye at nærsyntheten øker, både i grad og i hastighet.
Dette vil si at man bør tilstrebe variasjon i aktiviteter og begrense mobil og ipadbruken til korte stunder av gangen. Hva er kort? Det er vanskelig å si , og det er en viss grad av individualitet i dette. For egne barn og unge og mine pasienter anbefaler jeg lengre pauser etter 20-30 minutter. Pausen kan godt være like lang som selve aktiviteten varte. Det er viktig at man i den pausen forsøker å se langt av sted og ikke kompensere en ipad-pause med en mobil - eller pc - eller bokaktivitet. Utelek er veldig bra og " strekker " ut øyemuskulaturen som under alt nærarbeide står i et spenn.

Om kvelden vil jeg anbefale at mobilen og ipaden er i et annet rom og at man slutter med det en time før leggetid.

Det er for lite tilgjengelige data på dette feltet, i og med at problemet er av relativt historisk nyere karakter.

Det blir derfor mye opp til foreldre selv å bestemme det beste for barna og sørge for gode og lange nok pauser, godt lys og varierte aktiviteter.

Lykke til med dette.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-