Hva er status for vitrektomi for behandlingen av flytere?

Spørsmål

Hei,
Fikk for over 6 måneder siden konstatert HØ bakre corpusløsning med fortetninger i glasslegeme. Har vært til ny kontroll for 14 dager siden. Fortetningene i glasslegeme har blitt betydelig større. Disse til dels store floaters er nå blitt en betydelig plage for meg. Sliter mye med arbeid på dataskjerm, og også i møter i jobbsammenheng og ellers er det veldig plagsomt. Har fått beskjed om at jeg kvalifiserer for operasjon (vitrektomi), men at øyenlegen fraråder dette på grunn av stor risiko for komplikasjoner.
Har nå lest meg opp på nettet og finner ut at man kan behandle dette med laser, der Norge er ett av få land der dette ikke gjøres.
For eksempel kan det utføres både i København og flere land i nærheten av vårt.
Så mitt spørsmål: Hvorfor gjøres ikke dette i Norge.? Det hevdes at det er så godt som risikofritt, kan jeg dra til for eks. København og få det utført ? Kort og godt: Hva mener du/dere om dette ?
Hilsen
Harald (63)

Svar

Kjære mann, 63 år

Du anfører flytere i ditt høyre øye som delvis er hemmende for synet og i hverdagen - når flyteren legger seg over skarpsynet. Det er flere måter som viser seg å være effektive for å få dette bort på :
Det er vitrektomi, og det er laser.
Den første operasjonen er en operasjon som inntil helt nylig har vært meget risikofylt for øyet til den grad at risikoen ikke har stått i forhold til nytten etter øyelegenes samlede vurdering. Videre det faktum at en slik operasjon koster samfunnet et sted mellom 100000,- og 150000,,- kroner totalt. Nå har vitrektomiene blitt betydelig sikrere, men en viss risiko er det alltid. Prisen derimot er den samme for samfunnet.
Norge har ikke ansett dette som en sykdom, en tilstand som det offentlige skal ta kostnadene med å operere, noe som er et helsepolitisk vedtak i samråd med øyelegeforeningen.
Det er viktig å få behandlet mest mulig reell sykdom på helsebudsjettet nasjonalt, og denne tilstanden medfører ingen fare for tap av syn eller progresjon . Derfor er det ingen offentlig oppgave.

Den andre metoden er en ny laser som kom i fjor. Metoden heter Laser Floater Removal og er på et hittil nokså nyutprøvet nivå . Jeg kjenner ikke til om noen kolleger har kjøpt apparaturen hittil , der den ligger på i underkant av en million kroner i innkjøp. Universitetene ha ikke kjøpt den, ennå ,nettopp av samme årsak at vi i miljøet ikke mener at denne tilstanden er en offentlig oppgave. Så da blir det opp til noen private aktører, om de finner det lønnsomt å investere i dette og til by det som en behandling mot pasientens fulle betaling.
I Sverige gjøres det slik. Jeg mener behandlingen ligger på ca 10000,- kroner pr behandling.

Jeg håper dette var oppklarende og ønsker deg lykke til med dette.

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Sveinung Haaland
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-