Herpes på hornhinnene - hva kan gjøres?

Spørsmål

Jeg er mann 64 år gammel og fikk kraftige angrep av herpes i mai 1983. Pga feilbehandling eller manglende riktig behandling var jeg sykmeldt i ca. halvannen mnd. Jeg var da yrkessjåfør og jeg ble så lysømfintlig at jeg ikke kunne jobbe. Dette har fulgt meg i årene fram til nå, med seneste angrep i 2008/2009. Jeg fikk etter hvert mange arr på hornhinnen. Til og begynne med ikke midt i synsfeltet men etter hvert også der og derpå følgende noe nedsatt syn og ømfintlighet mot sol med mye reflekser i øyet og stort ubehag. Etter 2009 har jeg fått gråsyn på øyet som av og til gjør øyet helt ubrukelig. Jeg sier av og til fordi det kan variere fra noe, til at jeg ikke kan gjenkjenne ansikter selv på nært hold. Det er også en tydelig grå flekk på øyet.
Mitt siste øyelegebesøk var for ca. 1mnd. siden. Han sier at det ikke er noe å gjøre med det, og at jeg må leve med det resten av livet. Jeg klarer ikke helt å slå meg til ro med det, fordi det er ett stort handikapp. Er det noen hjelp å få?

mvh
Ole Jan Kant

Svar

Kjære mann, 64 år.
Med stor beklagelse leser jeg at du har hatt herpes på hornhinnene og har fått følgetilstander av denne infeksjonen, riktignok som fortoner seg som variable i døgn og alvorlighetsgrad, men til sjenanse i visse soltilstander og når skygger faller etc.
Det er nok vanskelig, uten å ha sett skaden å vurdere hvor utstrakt den er. Det er bra at du går til øyelege for kontroller. Hold på den kontakten, for infeksjonen må følges og kan i visse tilfeller - som f.eks. hos røykere eller ved nedsatt almentilstand blusse opp igjen. En god smøring med gode komfortdråper som hylo-commod eller thealoz duo flere ganger daglig kan være med på å lindre ubehaget av hornhinnene og forebygge ytterligere tørrhet og skygger. Hornhinnetransplantasjoner er ofte en farbar vei , men ikke første alternativ. Dessverre er disse ikke tilrådelige ved herpes som grunnlidelse av hornhinnene. Vi ser i slike hornhinner oftere at det finner sted avstøtninger og innvekst av blodkar der det skal være klart. Noe kortisonbehandling i perioder kan være bra, men dette må følges av den øyelegen som kan se på deg fra gang til gang.
Jeg ønsker deg masse lykke til med dette.
Mvh
Rim N. Alme