Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hengende øyelokk hos spedbarn/ptose.

Spørsmål

Hei, Min sønn på 6 uker har et øyelokk som /'henger/' noe. ca 2/3 av puppillen hans vises når han er våken (noe mindre når han er trøtt). Like etter fødselen var dette øyet noe mer hovent en det andre. Men fra han var 2 uker gammel har det ikke vært noen synlig hevelse eller rødfarge rundt øyet. Vi er først pg fremst bekymret for utviklingen av synet på det øyet. Vil det /'hengende/' øyelokket kunne ha noe påvirkning på utviklingen? Er dette noe vi kan forvente vil bedre seg med tiden? Mvh Morten Skrøvje Mann, 1 år

Svar

Hei, foreldre til gutt på 6 uker.
Først vil jeg gratulere med det helt store i livet deres! Man er alltid lykkelig for at det har gått bra med mor og barn.
Så adressererer du et poeng, nemlig at guttebarnet har et hengende øyelokk som dekker en tredel av pupillen når hen er våken og noe mer når han er trett. Dette er etter hva jeg forstår ensidig. Det var mer hevelse på dette øyet enn det andre rett etter fødselen.
Dette er mest sannsynlig en tilstand som kalles ptose - hengende øyelokk av muskulær årsak. Det er mest trolig øvre øylokksløfter - M. levator palpebrae superioris som ikke er tilstrekkelig sterk. Dersom pupillen er helt tildekket, vil synet kunne utvikle seg mangelfullt. Men idet 2/3 er av pupillarfeltet er åpent, kommer det nok "bilder" inn til netthinnen til at synet utvikler seg. Det er viktig å følge med på dette, slik at man ikke oversitter tiden for et inngrep. De fleste operasjoner for ptose skjer etter to års alder hos barn, men dersom synet oppleves truet må man vurdere det tidligere. Jeg vil anbefale dere kontakt med øyelege for dette, slik at det kan bli mulig å få vurdert barnet fortløpende, dersom ptosen ikke retter seg spontant etter at all hevelse har gått tilbake. Almentilstanden vurderes på helsestasjonen, og dette er også viktig i denne forbindelse.
Ønsker dere lykke til med alt fremover.