Fokuseringsvansker

Spørsmål

Øyeproblemer. Min sønn har siden 17.05.d.å. vært kontinuerlig plaget med å endre fokus fra lang- til nærsyn.
Ser han teks. på en fjern ting eller landskap tar det lengere tid
enn normalt å sette fokus på ting i umiddelbar nærhet.
Å se fjernsyn byr ikke på problemer. I tiden mellom de to tilstandene, blir han svimmel og uvel. Han har et svakt trykk i pannen like over øyenbrynene. Han har vært til CT- undersøkelse uten at man her kunne se noe. Han har vært hos en optiker hvor mang ikke kunne se annet enn at øyet reagerte sent på overgang fra
fjern- til nærsyn. Han skal til en nevrolog på Volvat om en tid, men ventetiden i uvisshet er vanskelig både for ham selv og familien. Bilkjøring, som pasasjer, er for ham et stort problem med synsinntrykk som farer forbi under kjøringen.
Hva kan dette være for noe??
På forhånd takk for din orientering.

Hilsen hans far.

Relevante sykdommer/medisiner: Han har hatt noe liknende i en kort periode for ca. 1,5 år siden.

Mann, 31 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.
Siden dette er en offentlig tilgjengelig Internettjeneste har jeg fjernet navnene fra din spørsmålstekst, den er ellers uendret. Selv om det ikke går helt klart frem, antar jeg også at det er din sønn, og ikke du, som er 31 år. Grunnen til at jeg antar dette er at han er henvist til nevrolog, og at nevrologer svært sjelden har med barn å gjøre (barnenevrologien ivaretas som regel av barnelegene).

Ut fra dine opplysninger ser det for meg ut som om det er prosessen med å endre fra øyets fjern- til nærinnstilling som er hovedproblemet for din sønn. Denne prosessen kalles på fagspråket "akkomodasjon". Akkomodasjonsprosessen i øyet skjer ved at linsen (som er elastisk) endrer form ved hjelp av muskler som er festet rundt kanten på linsen. Slik endres lysbrytingen, og dermed fokuseringspunktet.

Akkomodasjonsvansker kan skyldes forhold i selve linsen eller øyet, dette er den vanligste årsaken, og avsløres ved undersøkelse hos øyelege. Årsaken kan også være en betennelse i synsnerven, og en helt sjelden gang også andre nevrologiske lidelser. Fra tid til annen hender det også at man tross grundige undersøkelser ikke finner noen klar årsak. Siden din sønn er henvist til nevrolog antar jeg at man har utelukket årsaker i selve øyet. Dersom nevrologen skal kunne si noe om f.eks. betennelses-tilstander i synsnerven, vil det sikkert være til hjelp i diagnosen om det var tatt en MR, og ikke kun CT. Slike betennelsesforandringer i nervevev synes bare på MR, ikke på CT.

Dersom han har vært vurdert av både fastlege, optiker og evt. øyelege, og bare har dette ene symptomet uten forverring i ventetiden, synes jeg dere uten å engste dere kan avvente timen hos nevrologen. Ta imidlertid kontakt med fastlegen dersom det tilkommer nye symptomer i ventetiden.

Jeg håper det ovenstående ga noe svar på dine bekymringer, og håper at undersøkelsen hos nevrologen vil kunne gi dere ytterligere svar !

Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 289,-