Fokuseringsvansker

Spørsmål

Hei
Jeg har ofte problemer med å fokusere når jeg ser på ting. Eks. leser i ei bok og bokstavene blander seg sammen. Jeg må konsentrere meg for igjen å fokusere på lesingen. Dette skjer også når jeg ser på ting på lang avstand. Det jeg ser på kommer ut av fokus. Det er akkurat som et kamera med autofunksjon som bruker litt tid på å finne fokus. Har noen ganger tenkt om det kan være noe som trykker på, i hodet, men håper dette kan forklares på en enklere og mindre alvorlig måte. Jeg har hatt disse "symtomene" i ca. ett år, men er ellers frisk og rask.

Mvh. dame 37

Kvinne, 37 år

Svar

Hei, Kvinne 37 år.

Dette du beskriver med fokuseringsvansker spsielt på nær men også vekslinger mellom avstand og nær høres ut som det klassiske som skjer i den alderen, nemlig at evnen til fokusering avtar, fordi linsens holdeapparat blir stivere og mindre raskt og i stand til å "akkomodere", dvs å se små ting på kort avstand. Resultatet av dette i det praktiske er at man vil ha behov for lesebriller, evt. progressive briller som tar høyde for både avstand og nærarbeide.
Dette er den aller mest sannsynlige forklaringen på dine problemer som du har hatt i ca ett år.
Det at du tenker at noe trykker på i hodet er veldig lite sannsynlig, men det er noe som utredes i regi av din fastlege om du skulle fortsette å tenke på det.
Vil helst anbefale deg et besøk hos optiker, evt hos øyelege. Lykke til med dette.