"Fluer" i synsfeltet

Spørsmål

I venstre synsfelt kom det plutselig lysende tråder etterfulgt av en svart fluelignende flekk og tråder som beveger seg med øyet. Hva kan det være?

Kvinne, 58 år

Svar

Hei !

Mest sannsynlig er det uskyldige uklarheter i glasslegemet i øye, som svært mange mennesker har (kanskje de fleste ?), men ofte så er det slik at man ikke blir oppmerksom på det før ved en tilfeldig anledning, f.eks. i svært lyse eller hvite omgivelser. Jeg har stadig folk på kontoret som opplever dette.
Hvis det er dette som er tilfelle, så er det fullstendig normalt og ingen ting å bry seg med.

Jeg synes imidlertid at når det gjelder såpass viktige ting som øyne, så vil det være riktigst å ta en kontroll hos lege for dette. Da vil legen bl.a. teste synsfeltet ditt, måle øyetrykket og undersøke øyebunnen.

Hvis du har andre symptomer i tillegg, f.eks. at deler av synsfeltet er blitt borte (test det selv med å holde for det andre øyet), eller evt smerter i øyet, evt kraftig utvidede blodårer på det hvite i øyet, så blir situasjonen en ganske annen, og da må du raskest mulig til lege. For da snakker vi om alvorlige tilstander som netthinneavløsning, grønn stær m.v.
Men ut fra det symptomet alene som du beskriver, synes jeg ikke at det høres sannsynlig ut.
Men altså for ordens skyld; en legesjekk !

Lykke til !