Flimring for øyet

Spørsmål

Jeg har de 4 siste ukene sett blinkende lys i venstre synsrand.I tillegg har jeg siden begynnelsen av 90-tallet hatt gråe trpder/skygger m sorte prikker foran øynene. Jeg var dengang til øyelege som sa at det var en eller annen hinne som hadde løsnet men at det ikke var noe å gjøre med dersom det ikke utviklet seg videre. Jeg ble bedt om å komme til kontroll etter 3 mnd. men gjorde det ikke da jeg tenkte at jeg ville få samme svar. Den siste måneden har imdlertid dette utviklet seg til "bobler" med lys i venstre synsrand i tillegg til de grå skyggene/trådene. Jeg har på lest på nettet at de symptomene jeg har stemmer bra overens med netthinneløsning. Kan det være noe annet? Jeg har vært hos fastlege og fått henvisning til øyelege men der er det 6 mnd. ventetid. Dersom det er netthinneløsning så kan det være litt alvorlig etter det jeg har forstått - det er dessuten svært sjenerende med disse lysboblene. Skyggene har jeg vent meg til men disse lysboblene opplever jeg som verre å venne seg til. (Men det er vel bare det jeg må...) Jeg kan i tillegg nevne at jeg er noe nærsynt og at jeg bruker kontaktlinser. I tilfelle det er noe som kan ligge i arvestoffet så kan jeg nevne at min niese ble operert i hall hast for netthinneløsning for 2 år siden. Håper på å få et svar på hva dette kan være.

Relevante sykdommer/medisiner: Ingen

Kvinne, 40 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg tror nok ikke det er netthinneløsning ut fra beskrivelsen din og ut fra det faktum at fastlegen din har hnevist deg på vanlig måte til øyelege. Er det mistanke om netthinneløsning er det en akutt situasjon og man skal henvises øyeblikkelig til øyeavdeling for å redde så mye som mulig av synet. Det var nok det som skjedde med din niese.

Slik du beskriver plagene tror jeg mer på at det kanskje dreier seg som en såkalt corpus-vitreum-løsning, dvs at den geleaktige klumpen som utgjør væsken i selve øyet løsner litt fra festene sine - og dette kan disponere for netthinneløsning, særlig hvis man er nærsynt eller har sukkersyke.

En annen mulig forklaring er såkalt "mouches volantes" som opptrer som "fluer" i synsfeltet - flekker som flyter omkring og iblant forsvinner. Dette er sannsynligvis cellerester i den samme geleaktige klumpen - eller glasslegemet som det gjerne kalles på norsk.

Legen din har vel kikket inn i øynene dine? Undersøkelse kombinert med sykehistorie vil i de fleste tilfeller avklare om det foreligger en akutt netthinneløsning eller akutt grønn stær, som er de mest alvorlige akutte tilstandene i øyet. Sirkulasjonsforstyrrelser, økt trykk i øyet eller på øyenervene inne i hodet er andre mulige diagnoser, men passer ikke så godt med det du forteller.

For å avklare alvorlige tilstander eller tilstander som enkelt kan rettes på er det selvsagt fornuftig at øyelegen vurderer øynene dine. De to mulige tilstandene jeg har nevnt over gjør man imidlertid ikke noe med, men kontrollerer kun at det ikke tilkommer komplikasjoner.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-