Flekk og flimring for øyet

Spørsmål

Jeg har i alle år hatt godt syn og ingen bruk for briller. Her for ca 3uker siden trodde jeg at jeg hadde fått et løst øyenhår på venstre øye, da jeg så noe sort i synsfeltet som ikke skulle være der. Denne sorte "streken" gikk ikke bort, og etter en liten uke begynte det plutselig å flimre på det samme øyet (oppfattes på samme måte som om man hurtig slår av og på lyset) Denne flimringen forsvant etter noen sekunder.

Nå har dette utviklet seg til lengre intervaller med flimring, samt en stor grå flekk som jeg ser i sidesynet rett til venstre når jeg stirrer rett frem (ca 30 grader). Flekken holder seg konstant på samme plass, og verken duver eller forflytter seg (bortsett fra når jeg beveger på øyet. Da forflytter den seg parallellt med pupillen). Denne store gråe flekken har nå fått en "galakse" med småflekker rundt seg, slik at om jeg holder høyre øye igjen og kun ser med det venstre, så ser jeg bare flekkvis.

Har lett på nettet etter mulige diagnoser, og funnet ut at jeg må da være for ung for AMD? Og finnes det virkelig ingen behandling? Jeg blir jo bare værre og værre, virker det som!!! (fra en hårfornemmelse, til en hel galakse på 3 uker....) Lurte faktisk på om jeg kunne kjøre bil tidligere idag.

Takk for all hjelp!!

Kvinne, 32 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Det kan være flere årsaker som kan forklare de symptomene du beskriver.
Fortetninger i glasslegemet (en slags gelé som fyller mesteparten av øyet) er en hyppig årsak til synsforstyrrelser. Allerede i tenårene begynner bindevevet i glasslegemet å fortettes, og dette kan merkes som ”flekker” eller ”fluer” i synsfeltet som flyter omkring. Dette er en helt ufarlig tilstand som oftest forsvinner av seg selv.

Noen ganger kan glasslegemet ”falle sammen” (såkalt corpus-sammenfall) og gi opphav til lysglimt og uklarheter på grunn av trekk på netthinnen og overrivning av små blodkar. Slik det høres ut for meg vil jeg tro at dette kan være årsaken til dine plager. Corpus-sammenfall kan utvikle seg til netthinneløsning, dvs. at netthinnen løsner fra underlaget. Netthinnen er en tynn hinne som kler øyets innside og som består av sanseceller. Når netthinnen løsner fra underlaget taper man synet i det området av hinnen som løsner. Dette skjer ofte relativt plutselig, og beskrives av mange som en gardin som trekkes for en del av synsfeltet, ofte nedenfra og opp. Samtidig kan man oppleve lysglimt og flimring. Netthinneløsning gir ikke smerter. Sykdommen forekommer i alle aldre, men er hyppigst blant eldre. Tidligere netthinneløsning, diabetes, sterk nærsynthet og tidligere operasjoner i øyet er tilstander som gir økt risiko for netthinneløsning.

Du har vært inne på tanken om AMD (aldersrelatert makuladegenerasjon) kan være årsak til symptomene dine. Tatt i betraktning din unge alder samt symptomene du beskriver er nok ikke AMD årsaken hos deg. AMD rammer som du sier eldre personer (over 50 år), og gir seg til kjenne i form av blant annet nedsatt skarpsyn, uklar fargeoppfatning og ”forvrengte” synsinntrykk (for eksempel at ting ser mindre ut enn de er, og at rette linjer får en ”bulk” på seg).

Jeg vil anbefale deg at du tar kontakt med din fastlege så snart som mulig, da du beskriver at flimringen har økt på og flekken har blitt større. Legen din vil blant annet se inn i øyet ditt med en øyekikkert (oftalmoskop) for å avklare hva som ligger bak plagene dine. Hvis det er tegn på netthinneløsning er det viktig å komme raskt til behandling hos øyelege.