Filterbriller mot skarpt lys og migrene som følger derav.

Spørsmål

Hei,
Min mor har migrene og er veldig sensitiv mot lys. Så hun har det som kalles lysskyhet (photophobia) og vi mistenker at dette er en av hoved triggerne/faktorene som forårsaker at hun får migrene anfall. Jeg har lest på nettet at det ikke finnes noen behandling/kur for dette, men at det finnes noen spesial "solbriller" som kalles "precision tinted lenses" på engelsk, som kan benyttes for å dempe eksponeringen mot skarpt lys innendørs blant annet. Spørsmålet er da hvordan får man tak i slike briller her i Norge, må man ha resept fra øyelege for å få tak i slike briller, og i hvilken grad vil slike briller kunne hjelpe mot migrene og lysskyhet?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Kjære datter.
Du oppgir at din mor har migrene og er sensitiv mot lys. Dere mistenker at dette er en av hoved triggerne/faktorene som forårsaker at hun får migrene anfall. Du lurer på om det finnes filterbriller som kan benyttes for å dempe eksponeringen mot skarpt lys innendørs blant annet, og du spør om hvordan man kan få tak i slike briller her i Norge.

Filterbriller kan tilpasses av en optiker som har erfaring med dette. Erfaringsmessig er det spesialoptikere som gjør dette, spesielt i de tilfeller der det skal være spesielle bølgelengder som skal filtreres bort for ulike netthinnesykdommer, albinisme eller andre syndromer. Disse optikerne kan med stor sannsynlighet råde til hvilken brille din mor skulle kunne ha nytte av. Du spør videre i hvilken grad slike briller vil hjelpe mot migrene og lysømfintlighet. Det er det veldig vanskelig å svare på , fordi slike reaksjoner er helt individuelle. Noen vil nok kunne føle lettelse, men dette må man prøve seg frem med. Det vil også kunne avhenge av om det foreligger andre cerebrale diagnoser som hjerneblødning, hjerneinfarkt eller annet som også kan gi lysømfintlighet. Det blir en høyst individuell behandling som dere da forsøker, men som til gjengjeld ikke er farlig på noen måte.
Jeg ønsker lykke til med dette.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn