En liten hvit kjertel på øyelokk - allergi ? og skal jeg la meg operere for langsynthet?

Spørsmål

Hei! Etter 20 års linsebruk uten problemer fikk jeg for 1,5 år siden, en irritert kjertel på øvre øyelokk så øye ble litt rødt og hovent (var hos optiker og øyelege foreskrev antibiotika/kortison). Jeg hadde akkurat blitt gravid da det skjedde og var forkjølet. Det gikk tilbake, og jeg brukte konsekvent briller de neste tre månedene og byttet til nye og bedre dagsliner. Men siden da så har ruskfølelsen/irritasjonen kommet tilbake ved linsebruk, og jeg har derfor bare brukt linser i korte perioder (noen timer nå og da i spesielle anledninger). Sjekket øyelokket mitt hos optiker nå som sa at det er en liten kjertel der som jeg kan reagere på - men at den er så liten så jeg ikke burde merke noe til den. Jeg skal nå bytte linsetype igjen, og optiker foreslo evn å bruke allergitabletter. Har du noe annet råd? Kan dette bli bedre når jeg slutter å amme tror du? Jeg er ikke veldig plaget med tørre øyne synes jeg selv, men har de siste årene hatt litt rød/såre øyne på kveld/morgen - og av og til er øyenvipper litt sammenklistret på morgenen. Kan dette skyldes allergi som jeg bør sjekke opp hos fastlege? I forbindelse med dette så vurderer jeg laseroperasjon av øyne. Har vært hos en av de store øyeklinikkene i Oslo som opererer øyne, og de har vurdert at jeg kan laseropereres med LASEK, til tross for at jeg er overlangsynt med +4,5 og noe skjeve hornhinner. Tykkelsen på hornhinnen min er over gjennomsnittet. Jeg vurderte også ICL linsetransplantasjon - men der er det trangt om plassen. Nå har jeg vært på en annen klinikk som sier de ikke laseropererer så langsynte pga faren for regresjon. Jeg har også snakket med to bekjente som har vært rundt +2,5 og laseroperert seg noen år tilbake - som begge har opplevd regresjon, ny synskorrigering - og regresjon igjen ila 4-5 år. Dette gjør meg betenkt, men samtidig så er jeg en veldig aktiv person som sterkt misliker å måtte bruke briller. Hva er din kunnskap og anbefaling vedrørende laseroperasjon av overlangsynthet?

Kvinne 35
Svar

Hei, kvinne 35 år , 

Du beskriver en liten hvit kjertel i øyelokkskanten som kommer og går. Du er linsebruker og trives med det. Trives ikke så godt med briller og vurderer å la deg laseroperere for langsyntheten . 

Med årene blir det  litt økt talgproduksjon og talgkjertlene i øyelokkskanten kan tette seg noe igjen . Varme omslag hjelper ofte på at disse får tømt seg, evt også vask med øyeservietter til det formål .  Fås reseptfritt på apotek.  Det finnes meg bekjent ingen holdepunkter for at amming har signifikant innflytelse på dette problemet. 

Videre kan en bruke noe fuktpleie for tørrere øyne og derved  kan symptomene på tørrhet og grus lindres. Det virker som du beskriver dette også  -  som såre røde øyne om kvelden.  

En laseroperasjon for langsynthet kan hjelpe deg, men du må være klar over at du ennå kan bli litt mer langsynt utover med årene.  Likevel får du jo da noen år med normalt syn .  ICL er nok ikke egnet for deg, dersom en allerede har vurdert at det er trangt i forkammeret.  Ansvaret for laseroperasjonen er jo kirurgens , og hen lever jo av å gi deg det beste individuelle rådet i samarbeide med deg og etter en målrettet undersøkelse. Slik undersøkelse har ikke jeg foretatt på deg, og derfor kan jeg ikke gi deg noe fasitsvar. Til syvende og sist er det et personlig valg om en vil la seg operere med laser eller ikke. Det ingen medisinsk nødvendig operasjon , og da blir det å veie risiko opp mot gevinst og mulige komplikasjoner/plager i etterkant.  Plager med tørre øyne er ikke sjeldne etter lseroperasjon av pasienter med tørre øyne fra før. 

Jeg ønsker deg lykke til med dette.