Blodpropp i øyet

Spørsmål

Hei, Fikk påvist en kraftig blodpropp i h.øye like før jul. Synet har blitt endel redusert. Jeg røyker ikke, har normalt blodtrykk, ingen sykdommer, god helse, trener, og ingen i fam. med hjerte/karsykd. Hva kan være årsaken til slik dannelse av blodpropp? Fikk ikke beskjed om å ta medisiner/blodfortynnende, men avventer en full helsesjekk og skal på kontroll igjen i februar. Er det noen hensyn jeg bør ta, eller må dette bare "gå sin gang"? Finnes det ingen muligheter for å operere, eller påvirke blodproppen slik at jeg om mulig kan beholde det synet jeg fortsatt har? Har fått beskjed om at jeg må belage meg på å miste det!

Mann, 32 år

Svar

Hei!

Sannsynligvis er det en akutt avstengning av en liten pulsåre i netthinnen som har funnet sted.

Behandling ved en slik blodpropp akutt er medisiner som senker trykket i øyet og/eller utvider blodårene. Det er riktig at blodfortynnende vanligvis ikke benyttes. For at du skal ha nytte av den akutte behandlingen bør den oppstartes innen 90 minutter etter at symptomene har kommet, men innen de første 2 døgnene gir man som regel behandling. Får du rask behandling kan skaden begrenses eller helbredes, etter dette er det mer usikkert om du vil få synet tilbake helt eller delvis. Det er alltid viktig å forebygge synsnedsettelse på det andre øyet. Dette kan gjøres ved tiltak som røykestopp, behandling av høyt blodtrykk og høyt kolesterol samt best mulig behandling av en eventuell sukkersyke.

Hvis det derimot dreier seg om en blodpropp i sentralvenen, altså karet som drenerer blod f r a øyet, så er behandlingen blodfortynnende. Også her er det svært varierende og uforutsigbart hvor mye av synet som kan reddes.