Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blir tørr AMD verre ved UV lys?

Spørsmål

Jeg fikk diagnosen tørr AMD for ca. 10 år siden. Synet blir gradvis svekket, men jeg kan fortsatt lese avisskrift ved hjelp av min elektroniske leseskjerm. Spørsmålet er om svekkelsen blir forverret hvis jeg utsetter øynene for sterkt sollys, selv med solbriller, særlig ved kajakkpadling, med reflekser fra vannflaten.

Mann 87
Svar

Hei, sprekemann på 87 år. 

 Du har fått diagnosen tørr AMD og lurer på om dette kan forverres av reflekser fra vannflate og lignende innstråling av UV lys. 

Først må en si at sansecellenes sensitivitet gradvis svekkes naturlig gjennom livet, slik som mye annet av funksjoner, slik at en viss svekkelse av synet vil alle, selv de uten diagnoser oppleve. Videre må en  nevne at  tørr AMD kommer i svært mange grader, rikelig og lite utpreget, drusen , eller atrofi, eller kombinasjonen. Det siste har noe å si for risikoen for progresjon til våt AMD. Uansett vil jeg si at bruk av gode solbriller er gunstig i et preventivt øyemed, og anbefaler deg å ha briller som slutter seg rundt  på sidene med en kappe eller glass på siden . Jeg vet at Polaroid har noen flotte " over the glasses " briller som er ypperlige til sport, sne og vann hos personer med AMD og andre øyetilstander. 

Ønsker deg en flott sommer med mye vannsport.