Blefarospasme

Spørsmål

Jeg hadde svært tørre irriterte (røde) øyne når jeg skrev på datamaskin. Pga dette presset jeg øyelokkene (ufrivillig) sammen når jeg skrev. Jeg fikk etter hvert sterke smerter. Jeg fikk medisiner av øyelegen for allergi og bakterier. Da ble plutselig smertene kroniske, dvs de forsvant ikke lenger når jeg fjernet meg fra datamaskinen. Jeg kunne heller ikke åpne øyet skikkelig. Legen gav meg diagnosen lett konjunktivitt og tørre øyne, men påstod at jeg ikke skulle ha noen smerter. Jeg kunne ikke bruke øyedråper for tørre øyne, fordi øyne var så overømfintlige at de reagerte på absolutt alt som kom inn på dem. I ettertid har jeg skjønt at det er muskulaturen i nedre og øvre øyelokk som gir meg smertene fordi øyelokkene ”står i spenn” når jeg ikke klarer åpne dem helt. Jeg lurer på om det er sekundær blefarospasme jeg har hatt, siden jeg ikke klarte å åpne øyet helt ? Jeg har ingen blinkninger som ved essensiell blefarospasme. Jeg håper du ikke forteller meg at det er psykisk eller hadde noe med stress å gjøre at jeg ikke klarte åpne øynene, for det er jeg helt uenig i. Jeg ble aldri noe verre i de periodene hvor jeg var stresset, f.eks. ved PMS. Om du ikke kan bekrefte at jeg har hatt sekundær blefarospasme, kan du da si noe generelt om hva som er årsaken til at man får det og henvise meg til noe litteratur. På Internett finner jeg kun info om den essensielle typen, men ikke noe om den sekundære.

Kvinne, 39 år

Svar

Hei !

Blefarospasme er en tilstand med økte spenninger og evt rykninger i muskulaturen rundt øynene.
Det er en nevrologisk sykdom av ukjent årsak, hvor man regner med at årsaken ligger i de såkalte basalgangliene i hjernen.

Ved et søk på nettet viser det seg at man stort sett ser på uttrykket sekundær blefarospasme som et synonym (=et annet ord for det samme) som essensiell blefarospasme.

Uttrykket "sekundær" brukes vanligvis i medisinen som uttrykk for at der finnes en årsak bak symptomene, noe som har ført til det, mens "essensiell" bruker man når man ikke kan påvise noen årsak som ligger bak.

Derfor synes jeg det er litt uklart at man bruker uttrykket sekundær blefarospasme som et synonym til "essensiell" blefarospasme, og det virker på meg som der en del uklarhet på dette feltet.

Jeg har imidlertid også funnet informasjon som omtaler sekundær blefarospasme som et resultat av bakenforliggende årsaker, oftest tørre og irriterte øyne. Dette kan du lese mer om her:

http://bjo.bmjjournals.com/cgi/content/full/81/6/426

Dette er hentet fra en seriøs kilde; British Journal of Ophtalmology.

Her står det bl.a. at det kan være veldig vanskelig å avgjøre om blefarospasmen kommer av tørre øyne, eller omvendt, om man får tørre og irriterte øyne av blefarospasmen samt mye annet interessant info.

Jeg kan ikke si noe om du har blefarospasme eller hvilken evt form av dette du har, ut fra det du beskriver ovenfor.
Men jeg håper at du kan dra nytte av linken jeg har gitt deg ovenfor, og ønsker deg lykke til og god bedring.