Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

AMD, maculadegenerasjon og relaterte spørsmål.

Spørsmål

Jeg må ty til deg igjen, jeg får ikke tilfredsstillense svar fra øyeavdelingen her jeg bor (Spania). Jeg har fått diagnosen Macula degenerata (tørr) og har hos optiker fått resultat 90 og 60 prosent syn med korrigerende briller. Har nylig vært til 6 mndrs kontroll og de fant ingen endring. Likevel synes jeg at synet mitt er dårligere enn for 6 mndr siden. Jeg er 74 år, har bil og førerkort (som skal fornyes i sept. og da for ett år ad gangen). Jeg er enke og føler meg veldig avhengig av bil. Så, kan jeg stole på at når optiker sier at jeg kan kjøre bil med minst 50 % syn på ett øye så kan jeg kjøre bil med mitt resultat %? Jeg har prøvd å lese meg opp på Macula degenerata, ikke minst fordi min mor hadde det og fremsto som nærmest blind. Er det mulig å si noe om utviklingen av sykdommen? Tidsperspektiv etc.? Jeg har kjøpt for tusenvis av kroner i forstørrelseslamper etc men synes de er fryktelig vanskelige å bruke. Er dette en tilvenningssak? Likeledes skrive på PC og det er ille for jeg er midt i slektshistorie som jeg har hentet fra Internett og som mine barnebarn skal få. Akkurat nå føler jeg et enormt stress fordi jeg ikke vet hvor mye tid jeg har til resten av slektshistorien. Kjenner du til noen hjelpemidler som jeg kan kjøpe for å kunne skrive på PC uten å streve så fært? Jeg har fått resept av lege på tabletter med Lutein og diverse vitaminer men leste forleden dag at det ikke hjelper det spøtt. Det er svinedyrt så jeg vil gjerne vite om det er bortkastede penger. Tilslutt, jeg fant en artikkel skrevet av dr Hughes hvor han antyder at Macula degenerata også kan være autoimmun. Jeg har allerede tre, Lupus, autoimmun hepatitt og antifosfolipidsyndrom. Har du hørt om dette? Bruker Imurel og prednison samt Warfarin for APS og protein-S mangel. Er det noe av dette som hjelper/reduserer utviklingen av Macula degenerata? Mange spørsmål, jeg håper du kan ta for deg ett av gangen og gi med svar, har vært veldig fornøyd med de svarene jeg har fått fra deg tidligere.

Kvinne 74
Svar

Kjære kvinne 74 år. 

Takk for at du er fornøyd med mine svar.  Da fortsetter jeg. 

For å kjøre bil skal  synet på begge øyne tilsammen være 0,5 korrigert.  O,6 , om det kun er ett øye som ser.  Du er altså godt innenfor, om du kjører med brillene dine som er for avstand. 

Uten å ha sett bildene dine og dine OCT (optisk koherenstomografi) undersøkelser, er det ikke mulig for meg å si noe eksakt om prognosen for din sykdom ,men jeg tror den er er relativt stabil ut fra det du forteller/ skriver.  Den tørre formen er jo som regel det og behøver slett ikke gå over til den våte, men kan det. 

Du kan bruke f. eks macu shield, som er en blanding av ulike vitaminer og mineraler som ikke har noen godt dokumentert effekt på macula, men som ihvertfall sikrer at du får i deg de mineralene som øyet har godt av.  Dette kan kjøpes på nett.  De fleste skriveprogrammer og PC er har en zoom funksjon som kan benyttes til å forstørre tekst så mye som du ønsker. Da trenger du ikke egne luper og lamper i tillegg, om du bruker det. Det ligger gjerne inne i PCen din  som standard.  (spør evt et barnebarn? om hjelp. De pleier å vær edyktige på slikt.  ).  Det er ikke kjent at dine tre diagnoser  Lupus, Autoimmun hepatitt og antifosfolipidsyndrom bidrar konkret til å forverre tilstanden. 

For din egen del er det godt å skjerme øynene for lys med en hatt eller caps, bruke solbriller mot sterkt uv lys og bruke frukt og grønnsaker, blåbær og for all del unngå nikotin i aktiv eller passiv form.  Jeg tror da ikke at det er mer du kan gjøre - så får vi håpe det holder seg, slik som det virker som det gjør. TIdsfrister og år er det umulig å angi, men ofte tar det lang tid.  Lykke til med slektskrøniken , og god sommer. 


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-