image: Liten prikk i det hvite på øyet. Farlig?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Liten prikk i det hvite på øyet. Farlig?

Spørsmål

Hei, jeg skriver på vegne av mitt barn. En gutt på 4 år. Han har en sort / brunlig prikk på det hvite på ett øye (se vedlagt bilde) og denne prikken har vært der nå i omlag to år muligens lengre også, men jeg la merke til den for ca to år siden. Prikken har ikke forandret seg på disse to årene.

Jeg lurer på følgende:

1) Hva er denne prikken?

2) Er den farlig på noen vis og hva bør vi følge med på?

3) Kan den utvikle seg til noe alvorlig?

Jeg har også et annet spørsmål som ikke har noe med prikken. Faren til barnet har keratokonus og jeg lurer på om sykdommen er arvelig? Jeg håper du kan svare meg på dette da jeg har gått og bekymret meg.

Mann 4
Svar

Hei mor til gutt, 4 år.

Du har observert en liten prikk på det hvite som heter sklera hos sønnen din . Denne sier du har vært der i to år og uforandret. Dette er en såkalt vortexvene som er helt normal. Det er et snitt av en blodåre som ligger slik til . Vi har disse, og de er tydeligere hos barn enn voksne, fordi barna fortsatt har ganske tynne øyevegger.

Så til Keratokonus. Det kan være en arvelig komponenet, men dette vil vise seg , dersom sønenn din trenger briller tidlig og man begynner å måle styrkene hos optiker / øyelege. Så følger man med på utviklingen av styrkene og epesielt om det er en unormalt kraftig hornhinnekrumning.

Dersom sønnen din virker å se like godt på avstand på begge øyne er sannsynligheten liten for keratokonus, som i utgangspunktet også er en sjelden tilstand, men det vil jo komme en fireårskontroll nå, der helsestasjonen sjekker synskraften.

Håper dette besvarer noe og er oppklarende for deg. Lykke til med dette.

Illustrasjon: March_Kat / Shutterstock / NTB