For mye og for lite informasjon om øyetrykket

Spørsmål

Hei, eg er ei dame på 33 år. Var hos optiker for 1,5 måned siden. Det var første gang eg var å tok synsundersøkelse, så tok derfor ein full sjekk med bilder av netthinnen. Alt såg bra ut på bildene. Men eg var litt langsynt å fekk lesebriller. Var også litt tørr på øynene, men det trodde hu kom av at eg arbeider i grisefjøs med mye støv. Hu meinte trykket mitt var innenfor normalen, men allikevel litt høgt på normalen. Då begynte hu å prate mye om grønn stær, å ville eg skulle komme tilbake etter eit halv år for å sjekke om det var der trykket mitt normalt låg. Men etter dette er eg blitt livredd for at eg skal bli blind. Det har gått utover livskvalitet å eg kjenner depresjonen trenge på. Er det slik at eg har stor sjangs for å få grønn stær? I det eine øyeblikket seie hu alt ser fint ut, til plutselig å begynne å snakke om bekymring for trykket. Hu likte å gi møkje informasjon meinte hu, men dette har berre skremt meg veldig. Er det mange som ligger med litt høyere trykk uten at dette gjer noko, eller bør eg forberede meg på at synet mitt vil forsvinne til slutt?

Kvinne 33
Svar

Hei, Kjære kvinne på 33 år. 

Du har vært hos optiker til undersøkelse med tilbud om å bli fulgt opp for trykket i øynene.  Dersom trykket er så høyt at en skal gjøre noe med det, tyåisk over 21mmHg, vil en henvise deg til øyelege for vurdering. Dette har ikk eskjedd. Du skriver ikke hva trykket ditt var.  I og med at du sier at alt så bra ut, så ser nok også synsnervene bra ut. Det er disse  som lider av varig for høyt trykk , og der dette viser seg, om det er det.  Det vil optikeren din følge med på . Dersom det blir endringer, så er praksis at optikeren henviser deg til øyelege.  Jeg tror du kan føle deg veldig trygg på at optiker heller henviser for tidlig enn for sent. De er veldig forsiktige og opptatt av å ikke gjøre noe galt overfor kundene side.  Det er vanskelig for meg som ikke kjenner tallene dine eller hva som har blitt funnet å si noe om din risiko for å utvikle grønn stær, men det høres meget usannsynlig ut.  Jeg håper du kan slå deg til ro med dette svaret. Du kan også  snakke med optikeren igjen og evt konferere med fastelgen din om resultatet, dersom du trenger det. Fastlegen har også hjemmel til å henvise deg til øyelege. 

Lykke til med dette.