Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

+7 briller ? Hvorfor ?

Spørsmål

Hei. Jeg har en sønn på 4,5 år som har blitt henvist til ortoptist og øyelege fordi han ikke scora fullt ut på synet ved 4 årskontroll. Vi er fortsatt litt sjokkerte over at han må bruke briller med styrke +7 på begge øynene. Har aldri hatt mistanke om dårlig syn,heller motsatt,og han har aldri hodepine. Nå har han brukt briller i 3 uker. Vår ortoptist er engelsktalende og gir lite informasjon når vi er der,idag tok vi figur-testen igjen,med briller,hun sier ingenting om en evt bedring. Vi blir innkalt om 2 måneder og nå skal han bruke briller hele tiden. Før var det når han selv ville. Men jeg sitter igjen med så mange spørsmål etter vi har vært der. Jeg kjenner på at jeg er redd for å feil-korrigere synet til min 4 åring. Har lest at barns øyelinse utvikler seg fram mot skolealder. Hvis han bruker briller med styrke+7 nå,blir jo øynene vant til den styrken og når han tar av brillene ser han til slutt ingenting... Hva hvis han ikke hadde hatt brillene? Hva hvis øynene da gradvis gikk mot normalt syn igjen. Men vi skal jo stole på fagfolk sies det,men noe i meg blir usikker. Hvis øyelinsen er såpass fleksibel og vant til å zoome inn og ut må brillebruk stoppe en normal utvikling? Mulig jeg forstår helt feil. Hva hvis han hadde en dårlig dag og ikke greide å zoome på de prøvene vi fikk hos ortoptist? Og egentlig ser helt greit? Har du noen formening om dette? Vi vil jo hjelpe gutten vår,men jeg vil ikke være med på å evt ødelegge synet hans. Ingen av foreldrene ser dårlig,kun skjeve hornhinner. Håper på svar. Mvh hilsen bekymret mor,.Helen.

Kvinne 41
Svar

Hei, mor,  41 år. 

Du beskriver at din sønn ble fanget opp som langsynt + 7 på  fireårskontrollen. Det er er meget bra at dette ble funnet. Synsstimuleringen pågår fra føsel og opp i tidligere barneår. Da er det viktig å ha optimal korreksjon for å  "gi hjernetn noe skarpt å se på " og stimluere skarpsyn. Det er ikke mulig ved slik brytning, hvis man ikke får briller til det.  Han har ikke virket påfallende  svaksynt, sier du. Det er nok fordi han er flink til å leke ute og kompensere.  barn i den alderen driver ikek mye med nærarbeide , men leker på avstand og ser på TV. Til dette fungerer synet hans godt, men det på nær (<1m) er  vanskelig å få det skarpt. Det trenger  han  nærbriller + 7  for.  Jeg lurer likevel på om  han er undersøkt av øyelege. Det skal han jo egentlig,  siden denn forskrivningen er en  medisinsk behandling. Du spør om  øynenes evne "til å zoome inn" og dette ikke var på plass da  han var  til undersøkelse.  Til det må man si at slike styrker klarer ikke øyet å kompensere for uten hjelp i en brille.  Det er viktig at brillen brukes hele tiden, slik at  hjernen får vendt seg til å se korrekt og derved utvikle god synsevne gjennom korrekte biler. Kontroller bør skje flere/ 2  ganger i året  frem til  8 års alder og deretter årlig. styrkene vil som regel avta ettersom  barnet og øyet vokser i lengderetning.  Så får man se hvor mye langsynthet h an står igjen med når  han er  utvokst. Som regel er det lite, og det vil kontrollene vise. 

Det  høres ut som din sønn er i gode hender når det gjelder stimuleringen av synet  - ed både optiker og ortoptist - kanskje øyelege også  ? 

Lykke til med dette. 

mvh Rim N Alme