Svie, kløe, grus under øyelokk 54135

Spørsmål

I over ett år har jeg vært plaget med svie på øyelokk oppe og nede, mest på det ene øyet. Det er svie, kløe, og iblant føles det som grus under øyelokk. Jeg fikk hos min fastlege salve Kloramfenikol 1%, for ca ett år siden, men det hjalp ingen ting. Så var jeg hos øyelege for ca 10 mndr siden, hos henne fikk jeg Ultracortenol salve 5 mg, som jeg skal ta 2 x daglig i 2 uker, og 1 x daglig i en uke. Den gjør at jeg blir bra i ca en uke etter ferdig behandling, og så er det på nytt samme plager igjen. Denne salve inneholder Prednisolon, noe som kan medføre øket trykk på øynene etter lengre tids bruk, står det på oversikten over eventuelle bivirkninger !!!?? Jeg har i løpet av de siste ti måneder tatt fem behandlinger, og er derfor engstelig for at det kan oppstå øket trykk og grønn stær, hvis jeg fortsetter. Dessuten er vel Prednisolon en medisin som stort sett legger "lokk" på betennelser, altså en slags symptomatisk virkning, men at den ikke tar bort årsaken / plagen. Det er utrolig slitsomt å gå med dette, derfor håper jeg inderlig at du kan hjelpe meg med råd. Til slutt, øyenlegen sa at det finnes varmebriller til kr. 2000.- som kan brukes om natten? Øyenlegen er ikke av den mest pratsomme typen, dessuten, det er vel ikke en øyesykdom jeg har, og derfor ikke så interessant for en øyelege, muligens?

Svar

Hei, Mann 73.
Du beskriver gjentagende plager med det vi kaller for eller som jeg oppfatter som blefaritt /øyelokksbetennelse. Diagnosen kan likevel være noe uklar, siden jeg bare har dine opplysninger og ikke har undersøkt deg selv. Det at du har hatt Mb Reiter kan være bidragende. Likeledes at du har hatt perioder med sti på øyelokkene. I alderdommen er øynene litt tørrere fordi tåresammensetningen er litt mindreverdig enn før. Fettkomponenten som smører hornhinnen mangler oftere enn før. Dette gir tørrere øyne og konsekvent av dette mere tårerenning. Altså en mer reaktiv tårerenning. Her kommer apparatet inn som øyelegen nevnte - Blephasteam, som har gitt god effekt på rens og fukt av øyelokk og forebyggelse av infeksjoner i øyelokkene, sti etc. Videre er det lurt med fuktende dråper og A- vitamin salve på øynene/hornhinner, en liten dråpe av gangen et par ganger daglig og salve til kvelden /natten. Kloramfenikol er jo som du vet et antibiotikum og effektivt mot bakterier, men ikke som forebyggende eller varig behandling av blefaritt. Prednisolon øker øyets trykk kun over flere ukers bruk og slett ikke hver gang. Men det er ikke sikker tat dette er behandlingen for deg. jeg ville nok forsøkt med vask av øyelokk med mild (Johnson &Johnson ) Babyshampoo og varmt vann, dernest fuktende dråper og A vitamin salve til kvelden. Om ikke dette er tilstrekkelig ville jeg muligens investert i apparatet Blephasteam og brukt det slik det står i anvisningen. Om ikke noe av dette hjelper, ville jeg oppsøkt øyelege igjen evt hudlege.

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 289,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-