Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Deformert blind flekk

Spørsmål

Jeg var hos optiker i forrige uke. Da han undersøkte øynene mine, så han at den "den blinde flekken" var noe deformert. Slik jeg forstod det på ham, var det et mindre avvik, og da jeg svarte avkreftende på om jeg har vært plaget med hodepine i det siste, mente han at det ikke var noe å sjekke videre ut. Imidlertid har jeg vært en del plaget med hodepine, men jeg har selv utelukkende relatert det til å være midt i en travel småbarnsperiode med relativt lite søvn. Bør jeg sjekke dette nøyere opp hos lege/øyelege?

Mann 35
Svar

Hei, mann, 35 år. 

Du var hos din optiker og fikk der vite at den blinde flekken var noe deformert, og nå lurer du på om det kan være noe galt. 

Til det er det mye å si, og jeg skal forsøke å være kort og konsis.  

Den blinde flekken  finnes  nok ikke i øyet.  Den blinde flekken er et sted i synsfeltet som  er "blindt", fordi det ikke er sanseceller i netthinnen på dette stedet, slik at det ikke blir syn der. Dette stedet i netthinnen er selve synsnervemunningen som vi ser når vi ser inn i øyet.  Som  alle anatomiske strukturer, ansikt, munn, nese lepper  etc. er også synsnervene forskjellige fra person til person  og av og til  mellom høyre og venstre øye.  Det at en synsnerve ser litt annerledes ut, kan således være en helt naturlig normaltilstand/variant, uten noen klinisk eller sykelig betydning.  Dersom optikeren ikke er sikker på sitt funn, bør hen henvise deg til øyelege for en avklarende undersøkelse. Det kan skape  usikkerhet hos kunden å få høre at noe er avvikende, uten å få en nærmere forklaring eller henvisning videre, og det har det gjort hos deg. Det  er ikke hodepine alene som skal/bør ekskluderes, dersom en mener at det er et funn på synsnerven, men en rekke tilstander, hvorav de fleste som nevnt ikke er av klinisk betydning.  Likevel kan det være noen tilstander som er av klinisk betydning. 


Forskjeller på synsnervene kan være medfødt, kan være resultat av at øynene har forskjellig brytning innbyrdes eller i forhold til  øyne uten brytningsfeil, så som langsynthet, nærsynthet og astigmatisme.  Synsnervene kan videre påvirkes av trykket i øynene, som beskrives som grønn stær/glaucom. Videre kan synsnervene bli "ullne og fluffy " på grunn av økt trykk i hodet som igjen kan komme av en svulst i hodet, som kan være ledsaget av mange andre kliniske symptomer som utfall i synsfeltet, svimmelhet og hodepine, alle symptomer i økende grad. Betennelser i selve synsnerven forekommer også, og disse er gjerne smertefulle i selve øyet og synet og fargesansen reduserer ved en slik tilstand.  Dette er de vanligste tilstandene som kan føre til forskjeller på øynenes synsnerver. Jeg regner ikke med at du har noe av dette, men vil gjerne svare deg utfyllende, for å skape trygghet. Om du likevel føler at du vil undersøkes, fordi du eventuelt har ledsagende plager, bør du be optikeren/fastlegen om en henvsining videre til øyespesialist. 


Din teori om noe hodepine på grunn av travle dager, lite søvn og nattevåk høres mest sannsynlig ut, og da er forskjellen på synsnervene kun et tilfeldig funn, kanskje i forbindelse med nærsynthet som er meget vanlig.  Den videre veien frem til en konklusjon må jeg overlate til deg. 


Lykke til med dette.