Svaksynthet og blindhet

Svaksynthet og blindhet er et av de største helseproblemene i verden. Her kan du lese om ulike årsaker til at mennesker mister synet.

BLINDESTOKK: Globalt lever svært mange mennesker med alvorlig synstap av årsaker som kan behandles. Foto: NTB / Shutterstock.
BLINDESTOKK: Globalt lever svært mange mennesker med alvorlig synstap av årsaker som kan behandles. Foto: NTB / Shutterstock. Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Globalt lever over 1,3 milliarder mennesker med ulike grader av synstap. Så mye som 80% av synstap i verden er mulig å unngå med riktig og tidsnok behandling. Utviklingsland er overrepresentert og den vanligste årsaken til synstap her er nær- eller langsynthet uten korreksjon (behov for briller) eller grå stær.

Les også: Når er det nødvendig med synsundersøkelse?

Hvordan måles synsstyrke?

I første omgang måles synsstyrke ved bruk av en synstavle (også kalt «Snellens tavle»). Pasienten leser bokstaver i forskjellige størrelser på tavlen og resultatet vi får er en brøk (kalt visus). Telleren i brøken angir antall meter unna tavlen pasienten klarer å lese bokstavene. Nevneren er avstanden en med normalt syn klarer å lese det samme. Hvis du har normalt godt syn, er synsstyrken 1,0. Ser du dårligere, er tallet lavere. For å kunne kjøre bil, må du minst ha 0,5 med korreksjon. Det betyr at det kan være krav om bruk av briller eller linser for at førekortet skal være gyldig.

Les også: Seks symptomer fra øynene du bør ta på alvor

Hva er svaksynthet og blindhet?

Det finnes ulike grader av svaksynthet og blindhet. Disse gradene baserer seg på brøken forklart i avsnittet ovenfor og det er alltid snakk om beste resultat med korreksjon, - altså hvor godt personen klarer å se ved bruk av tilpassede briller.

  • Moderat synssvekkelse: Hvis visus er mindre enn 0,33, (6/18) regnes man som svaksynt. Da ser man så dårlig at det er vanskelig å lese eller arbeide med små ting, som å sy i knapper eller stille klokka uten å bruke forstørrelsesglass.
  • Alvorlig synssvekkelse: Hvis tallet er mindre enn 0,1, (6/60) regnes man som sterkt svaksynt. De som har 0,1 klarer akkurat å telle fingrene til en annen person på en meters hold.
  • Blind: Hvis beste resultat med korreksjon er under 0,05 (3/60) regnes personen som blind. Blindhet kan også deles opp i ulike kategorier. Noen blinde kan bare skille mellom lys og mørke. Andre blinde kan ikke se noe. Andre har svært begrenset synsfelt.
SNELLENS TAVLE: Brøken på siden av linjene viser avstanden personen som testes kan lese linjen på, delt på avstanden noen med normalt syn klarer å lese linjen på. Foto: NTB / Shutterstock.
SNELLENS TAVLE: Brøken på siden av linjene viser avstanden personen som testes kan lese linjen på, delt på avstanden noen med normalt syn klarer å lese linjen på. Foto: NTB / Shutterstock. Vis mer

Årsaker til svaksynthet og blindhet:

Svaksynthet og blindhet er et av de største helseproblemene i verden. De fleste svaksynte og blinde bor i utviklingsland. De hyppigste årsakene til at mennesker har dårlig syn er følgende tilstander:

Grå stær

Grå stær kalles også katarakt. Sykdommen innebærer at linsen i øyet gradvis blir mindre gjennomsiktig. Dette kan gjøre synet tåkete. Behandling er kirurgisk, øyets linse fjernes og erstattes med en protese. Grå stær er spesielt vanlig i India, Nepal og Bangladesh.

Elveblindhet

Elveblindhet er en infeksjon med bitte små ormer i huden og i øynene. Sykdommen er vanlig i deler av Afrika og Sør- og Mellom-Amerika, særlig på landsbygda. Elveblindhet er en viktig årsak til redusert syn globalt. Behandles med medisiner som dreper parasitten.

A-vitamin-mangel

Cellene i netthinnen trenger A-vitamin for å fungere. A-vitamin er viktig for å smøre hornhinnen. For lite A-vitamin fører til tørre øyne og betennelse i hornhinnen. Særlig i India, Bangladesh og Indonesia er hornhinnebetennelse en vanlig årsak til svaksynthet og blindhet. I disse landene spiser innbyggerne mye ris, og ris inneholder ikke A-vitamin. A-vitaminmangel kan også føre til at synet blir dårlig om natten. Det kalles nattblindhet.

Trakom

Trakom er en spesiell øyekatarr, som finnes i de fleste U-land. Infeksjonen lager arr som ødelegger øyet.

Grønn stær

Grønn stær kalles også glaukom. Tilstanden innebærer et for høyt trykk inne i øyet. Hvis dette trykket får stå over tid ødelegges synet gradvis.

LES OGSÅ:
image: Skal du gå til lege eller optiker?

Skal du gå til lege eller optiker?

Synstap i Norge

Det er omtrent 180.000 nordmenn med en eller annen grad av synshemning.
Svaksynthet og blindhet blant barn i Norge skyldes nesten alltid medfødte feil i øyet. Det kan være feil på netthinnen, feil på synsnerven, medfødt grå stær, eller det dårlige synet kan skyldes albinisme.

Når mennesker i Norge får dårlig syn med alderen, skyldes det ofte forkalkninger på netthinnen, grønn stær eller ødelagte netthinner på grunn av diabetes. Med forkalkninger på netthinnen, mener vi at det legger seg kalk i det området som ellers ser skarpest. Når en person med forkalkninger på netthinnen skal se på noe, for eksempel et fly, blir flyet uklart, mens han godt kan se alt omkring, som himmel og skyer. Forkalkningene fører ofte til at rette linjer ser ut som de har en knekk.

HUNDEN ER PÅ JOBB: Førerhund er et viktig hjelpemiddel for mange blinde. I Norge har blindeforbundet hatt en kampanje for at hundeglade forbipasserende ikke skal forstyrre førerhunder når de arbeider. Foto: NTB / Shutterstock.
HUNDEN ER PÅ JOBB: Førerhund er et viktig hjelpemiddel for mange blinde. I Norge har blindeforbundet hatt en kampanje for at hundeglade forbipasserende ikke skal forstyrre førerhunder når de arbeider. Foto: NTB / Shutterstock. Vis mer

Behandling av synstap

Skyldes det dårlige synet en sykdom som kan behandles, er det viktig å starte behandlingen så fort som mulig. Mange av sykdommene som gir blindhet i utviklingsland kan lett behandles. Dessverre er det mange mennesker som ikke har penger til slike behandlinger, særlig i utsatte områder.

Hvis det dårlige synet ikke kan behandles, må man venne seg til å leve med det. De andre sansene blir viktige. Opplæring og trening er viktig, både for dem som er født med dårlig syn og for dem som mister synet. Det finnes hjelpemidler for dem som ser litt. Det er forstørrelsesglass, spesielle briller og datautstyr som forstørrer bokstaver og tall. Mange blinde har stor nytte av førerhund.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Rim N Alme ØYELEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder:

  • Saken er opprinnelig skrevet av lege Cecilie Arentz-hansen og publisert 01.01.200. Artikkelen var da hentet fra boka "Kan røde hunder få ørebetennelse?" (C. Arentz-Hansen og V. Hjorth, Cappelen 1999) - en bok om sykdommer for barn og unge. Oppdatert av legestudent med lisens Brage Ulvmoen.
  • World health organization: Blindness and vision impairment. 2018.
  • Helsedirektoratet. Førerkortveilederen.
  • Norges blindeforbund. WHOs definisjon på blind/svaksynt.