Grønn stær (Glaukom)

Grønn stær utvikler seg over tid på grunn av økt trykk i øyet. Sykdommen er vanligst hos mennesker over 60 år, og kan gi varige synsskader.

GRØNN STÆR: Synsundersøkelse av trykket i øyet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
GRØNN STÆR: Synsundersøkelse av trykket i øyet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Øysesykdommen grønn stær har den medisinske betegnelsen glaukom.

Det finnes en langsom og en akutt form for grønn stær. Den akutte formen for grønn stær kommer brått og kan gjøre veldig vondt. Trykket inne i øyet stiger plutselig og mye. Akutt form krever øyeblikkelig innleggelse og behandling på sykehus. Den langsomme formen kommer snikende og uten at det gjør vondt.

De fleste med den langsomme formen for grønn stær er over 60 år, risiko for sykdommen øker med alder. Tilstanden er arvelig, og har du en foreldre eller søsken med tilstanden, er risikoen høyere for å få sykdommen. (3)

LES OGSÅ: Øyekatarr

Årsak til sykdommen

Det er den langsomme formen av glaukom denne saken handler om.

Innsiden av øyeeplet ditt er fylt med øyevæske. Dersom trykket i denne væsken bygger seg opp, presser det på synsnerven på baksiden av øyet. Over tid kan dette skade nerven og påvirke synet ditt. (2) Grønn stær vil si at trykket i øyet er blitt for høyt. Blir trykket svært høyt, kan man miste synet. Årsaken til forandringene i øyet som medfører grønn stær er ikke kjent.

LES OGSÅ: Når er det nødvendig med synsundersøkelse?

GALUKOM: Grønn stær fører til økt press på synsnerven, og forårsaker over tid skade som kan gi nedsatt syn.  Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Norsk tekst ved Lommelegen.no
GALUKOM: Grønn stær fører til økt press på synsnerven, og forårsaker over tid skade som kan gi nedsatt syn. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Norsk tekst ved Lommelegen.no Vis mer

Symptomer

Grønn stær påvirker synet ditt svært gradvis. Det kan ta tid før man legger merke til symptomene. Du kan få grønn stær i ett eller begge øyne. Det gjør vanligvis ikke vondt.

  • Det starter med små blindsoner i utkanten av synsfeltet ditt. Ubehandlet blir disse blindsonene sakte større inntil du bare kan se ting som er rett foran deg. Dette kalles i alvorlige tilfeller for tunnelsyn. (1)
  • Vansker med synet hvis de flytter seg fra et lyst rom til et mørkere.
  • Vansker med å bedømme høyden av trappetrinn og fortauskanter, som fører til at en snubler og faller. (2)

LES OGSÅ: Rennende øyne: Dette kan være årsaken

Behandling

Øyedråper kan redusere trykket i øynene dine og hindre at synet blir dårligere. De synes også å hjelpe personer med glaukom uten høyt trykk i øyeeplet. Behandlingen er i utgangspunktet en oppgave for en øyelege. De fleste starter med øyedråper med betablokkere som betaksolol eller timolol.

Øyedråper virker best når de kombineres med laserbehandling, såkalt lasertrabekuloplastikk (LTP). En øyelege kan bruke en laserstråle til å bedre drenasjen av væsken inne i øyeeplet.

Dersom annen behandling ikke virker, kan legen foreslå kirurgi. En operasjon for å redusere trykket i øyet kalles en trabekulektomi.

LES OGSÅ: Seks symptomer fra øynene du skal ta på alvor

Prognose

Grønn stær er en kronisk sykdom. Du vil trenge behandling og regelmessige kontroller resten av livet. (1) Uten behandling vil grønn stær sakte gjøre ditt syn dårligere. Etter mange år kan du miste synet, men behandling kan bremse eller stoppe skaden. De fleste med grønn stær blir ikke blinde. Likevel er grønn stær er den andre mest vanligste årsak på verdensbasis til blindhet. Mennesker med afrikansk avstamning har tre ganger høyere risiko for glaukom, sammenlignet med resten av verdens befolkning. (3)

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Rim N Alme ØYELEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-

Kilder:

1. Helsenorge 2. Helsebiblioteket. 3. UptoDate