TIl tross for fjerning av etterstær ser jeg ikke bedre - 56012

Spørsmål

Jeg ble operert for katarakt i februar og mai 2014 i Spania. Høsten 2014 ble synet mitt merkbart dårligere og jeg fikk vite at jeg hadde "dirty lences" som kunne behandles med laser. I januar 2015 fikk jeg slik laserbehandling og synet ble fastslått til 100% på høyre øye og 80% på venstre ved neste kontroll. Jeg forsto at disse "skitne linsene" egenlig var vekst av "noe". Nå har jeg elendig syn igjen, kan dette fenomenet oppstå flere ganger og så kort tid etter forrige laserbehandling? Hva er det egenlig? Jeg trenger masse lys og f.eks skrive på PC er virkelig vanskelig. Jeg er midt i en flytteprosess og lurer på om jeg må ta meg tid til å gå til fastlegen. Jeg har ingen smerter men dette har kommet ganske fort. Av medisiner bruker jeg Imurel og Prednison pga Lupus, Warfarin pga protein S mangel og sekundær Antifosfolipidsyndrom, og 3 gram Paracetamol pr døgn pga artrose. Min siste INR var 3,2 stigende fra 2,6, warfarin er nå noe redusert. Det er derfor neppe blodpropp i øyet. Hvis det er "skitne linser" nok en gang kan jeg utsette legebesøket. Jeg flytter med tre katter som må være inne i sitt nye hjem i to uker og å gå til fastlege og så på sykehuset til øyelege er virkelig ubeleilig akkutrat nå.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, Mann, 71.
Du ble operert for grå stær for noe over ett år siden, og reiser nå spørsmål om hvorfor du ikke ser så godt. Etter implantasjon av den kunstige linsen som er erstatningen for den egne "grå stæren", egne linsen, kan det legge seg små celleavleiringer inne i linsekapselen som blir bevart under operasjonen. Linsekapselen er din egen og er selve opphenget for den nye kunstige linsen. Her finner avleiringene sted. Dette skjer hos ca 30 % av de opererte, så det er relativt vanlig. Behandlingen er fjerning av etterstær med YAG laser, noe som er en ukomplisert prosess, og som gjøres poliklinisk på noen minutter av øyelege. Det at det så igjen skjer nye avleiringer er helt uvanlig, fordi det under inngrepet produseres en åpning i den bakre del av linsebagen, og slik sett skal det ikke komme nye avleiringer.
Derfor er jeg litt i stuss om hva du har opplevd og hva dette representerer.
Det kan være mulig at ikke YAG inngrepet er tilstrekkelig grundig utført og at den åpningen bak i bagen ikke er stor nok eller ligger desentrert, slik at man må gjenta det. Men det kan også være andre faktorer, som helst vil avdekkes, når du blir undersøkt av øyelege. Jeg tror derfor det beste rådet - til tross for at det er ubekvemt, er å oppsøke fastlege, få henvisning og bestille time hos øyelege. Det er kun en undersøkelse som kan avdekke hva som her er tilfelle, og hva som blir den mest hensiktsmessige behandlingen for deg.
Så må det sies at det finnes flere årsaker til dårlig syn enn faktorer som henger sammen med linsene, blant annet betennelser i øynene, noe som kan være mulig i lys av dine grunnsykdommer. Da ville du hatt smerter, men det beskriver du ikke at du har. Videre kan den gule flekken være affisert, selve macula, og dette bør også utredes differensialdiagnostisk. En øyelege vil raskt kunne sortere de fleste av disse spørsmålene for deg ved en konsultasjon, og råde deg videre.
Det er vanskelig å besvare slike spørsmål uten å ha sett pasienten selv, men dette ville være de mest nærliggende forklaringer.
Jeg ønsker deg lykke til med dette.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn