Sorte prikker som kom plutselig. Kan jeg få undersøkt noe mer?

Spørsmål

Sorte og grå prikker konstant i synsfeltet.
8. oktober fikk jeg plutselig sorte og grå prikker foran øynene. Det oppleves som å se gjennom en skitten dobbelt rute med søleflekker og sorte prikker.
En øyelege så på dette etter 5 dager. Jeg fikk vite at det ikke fantes behandling for dette, og at jeg bare måtte "venne" meg til det.
Jeg finner det litt vanskelig å akseptere. Oppleves ubehagelig å lese både på papir og skjerm - og jeg føler ofte jeg er i en lett tåkedis...
I forkant av dette hadde jeg en kraftig hodepine som varte i nesten 8 dager, noe jeg aldri har hatt før. Legen trodde hodepinen kom av en vaksine jeg hadde tatt, og mente at hodepinen ikke utløste disse prikkene.
Er det noe mer jeg kan undersøke?

Svar

Hei, kvinne 67 år.
Du beskriver sorte prikker som i en skitten glassrute og som hemmer synet ditt. Du ble undersøkt av øyelege fem dager etter at dette hadde oppstått.
Du fikk vite at det ikke var noe å gjøre med det. Fikk du noen diagnose? I din alder kan sannsynligheten for grå stær foreligge, men det kan også være noe tørre øyne og andre situasjoner som kan gi tåkete syn . Det at det kom plutselig tyder ikke på noen av delene, men kanskje snarere at det kan henge sammen med sirkulasjonen din . Det er naturligvis meget sparsomt med opplysninger som fremkommer her i spørsmålstillingen. En undersøkelse av puls, blodtrykk og hjertet er alltid bra i den alderen og noe spesielt oppstår. videre kan en undersøke deg med tanke på tørre øyne og grå stær og gjøre en ful øyeundersøkelse for å utelukke faktorer lenger inn i øynene, som maculadegenerasjon eller andre. Det siste høres heller ikke sannsynlig ut, men kan utelukkes. Du kan forsøke noen reseptfrie tåresubstittutter som kan gi en glattere overflate av hornhinnen og forebygge flekker og plager. Jeg må ta dette på noe mer generell basis, fordi jeg ikke ser deg eller undersøker deg. DU kan forsøke tåre substitutter uten konserveringsmidler som første tiltak, og se hvordan det går. Blir du ikke bedre, kan du gå videre med en ny konsultasjon hos øyelege og fastlege. .
Lykke til med dette.