Skal jeg opereres for grå stær?

Spørsmål

Hei
Grå stær målt, men ikke opplevd!`
Grå flekk ikke å se i pupillene.
85 år, uendret -5.75 i 40 år.
Øyelege ’85, ’95 litt stær. Optiker 2017 ”mye”, ”blind, til spesialist!”.
Ikke tåkesyn, ikke dobbeltsyn, bra fargesyn, bra mørkesyn, bra synsfelt, rette linjer…
Redusert: skarpsyn skilt 20m. ansikter 20m, lese liten skrift, akkomodasjon, samsyn skrift.
Motlyspunkter ”stjerner” .
Rasjonell person som mener det ikke kan være stær, men generell alderssvekkelse!
Ser detaljer klart med kikkert 0-1 km. Er det mulig med grå stær??
What else??
Optiker: - Katarakt, tett kjernesklerose
- eksfoliasjon/psautoeksfoliasjon syndrom (div. kirurgi usikker prognose)
Mvh Stein Schiøll

Svar

Hei, Mann, 85 år. I din alder er det høyst sannsynlig at det foreligger noe grå Stær - katarakt som er en økende gråning/gulning av den menneskelige linse.
Denne prosessen er varierende fra person til person og er helt individuell. Det avgjørende for om en skal opereres, er personens plager og synssvekkelse.
Ofte benytter en førerkortgrensen som mål for når personen bør og kan opereres for trygdens regning.
Dette betyr altså at du kan ha noe grå stær, men at du kanskje fortsatt ikke trenger operasjon . Eksfoliasjon er det vi kan kalle for avflassing av linsen og kapselapparatet. Dette kan svekke kapselapparatet ved innsetting av ny linse, men det er sjeldent dette skjer. En risiko vil alltid være tilstede for at noe kan gå galt - ca 1% i grå stær operasjonene. Med eksfoliasjon er denne risiko noe økt. Ut fra din måte å formulere spørsmålet ditt på , er jeg litt usikker på hva du egentlig spør om , om du vil ha et råd for om du bør opereres, eller annet. Jeg svarer derfor på denne måten: Om du ikke har noen plager, og du fortsatt ser godt nok til å kjøre bil og se det du trenger å se i hverdagen, vil ikke operasjon være noe man forhaster seg med. Dette kan du ta opp i en time hos øyelege etter henvisning fra din fastlege eller evt. optiker. Lykke til med dette.