Mye tårer i øynene og vansker med å lese liten skrift om kvelden

Spørsmål

Hei, er 61 år, har alltid hatt meget godt syn, bruker kun lesebriller, startet med disse etter å ha fylt 50 år, begynner nå å få sløret blikk, virker som veske på øyene, klarer ikke mer å lese skikkelig i aviser, se på TV osv om kvelden. Er teknisk sjef/ brannsjef og har alle utbygginger i en liten kommune så er avhengig av å benytte PC/ data og dette går uproblematisk på dagtid men får problemer med å lese sakspapirer på kveldstid, aldersbetinget utvikling? Overbelastning eller er det noe jeg få gjort noe med?? Har merket dette de senere månedene.

Svar

Hei, mann, 61 år.
Du beskriver to vanskeligheter, den ene at øynene har et lite belegg og til dels renner, det andre at du ikke klarer å lese liten skrift lenger, især om kveldene. Du er brannsjef, som muligens kan representere tørre og varme omgivelser i hverdagen. Dette er med på å tørke ut øynene. Vi dere er konsentrasjon om liten skrift og lite fokus også forbundet med sjelden blunking og uttørring av øynenes overflater. Fettlaget som smører øynene ved hvert blunk kan også være redusert i din alder, slik at det kan bli nødvendig å blunke oftere, men også å tilføre noe fettstoffer til hornhinnene. Dette gjøres med nøytrale reseptfrie øyedråper som inneholder litt lipider. Apoteket kan hjelpe deg videre med dette.
Det at du trenger mer lys for å lese godt om kvelden, kanskje nye lesebriller også , kan tyde på at du har utviklet et syn som kalles presbyopi, lite flatterende, gammelmannssyn, noe som likefullt er helt ufarlig og helt normalt. Det kan likevel være tegn på at linsene er i ferd med å utvikle en helt vanlig form for linsefordunkling som på folkemunne kalles for grå stær, eller til vanlig og medisinsk: cataract. Dette er den vanligste årsak til litt redusert mørkesyn og dårligere syn i eldre år, og kan etterhvert gi grunnlag for et lite inngrep som involverer utskiftning av den naturlige linse med en ny av akryl. Den nye blir i øyet resten av livet.
Oppsummert er din tilstand mest sannsynlig helt normal og kan også være gjenstand for vanlig symptomatisk behandling og etterhvert utredning av den grå stæren og operasjon av denne, dersom det blir påtagelig.

Jeg ønsker deg lykke til med dette - og et godt nytt år.