Makula degenerasjon

Spørsmål

Jeg har for få dager siden fått konstatert øyesykdommene tørr Aldersrelatert Makula Degenerasjon (AMD) og grå stær på begge øynene. Den grå stæren er ikke modnet enda, så jeg må vente med operasjon når det gjelder det. Jeg ser bl a enkelte tekster på TV dobbelt og uklart og jeg ser også noe tåkete. Jeg blir også svimmel og kvalm hvis jeg ser på TV eller leser for lenge. Jeg har hatt disse synsforstyrrelsene i ca et år og er redd AMDen vil utvikle seg. Jeg er veldig langsynt.

Øyelegen min sier at det ikke finnes noen operasjons-/behandlingsformer vedrørende tørr AMD. Stemmer dette? Håper dere kan hjelpe meg!

Kvinne, 72 år

Svar

Hei !

Der er dessverre ingen sikkert dokumentert behandling som kan "kurere" aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD)

AMD er en øyesykdom der den gule flekken er påvirket. Den gule flekken (makula) sitter i midten av netthinnen (retina). Netthinnen er en ømfintlig hinne i bakre delen av øyet som tar imot bilder fra omverden. Disse bildene sendes som impulser videre til hjernen. Den gule flekken gir oss skarpsynet som gjør at vi kan oppfatte detaljer som for eksempel et ansikt, når vi leser eller ser på TV. Defekter på den kan lede til alvorlige synsforstyrrelser

Du sier at du har den "tørre" typen. Det er den "snilleste" varianten.
Den "våte" typen kan i noen få tilfeller behandles med laserlys, men da kun stoppe / bremse utviklingen, ikke kurere det.

Om "tørr AMD":
Når druser (se over) har vært til stede over lengre tid forårsaker de trolig at netthinnen blir tynnere, og stopper å fungere på disse stedene.
Dette fører til at en del mennesker oppfatter tomme flekker i det sentrale synsfeltet. Denne tilstanden utvikles langsomt og kan verken behandles eller forebygges. Det finnes derimot enkle hjelpemidler, som for eksempel forstørrelsesglass, som gjør at de som rammes av denne formen for AMD likevel kan leve et temmelig normalt liv.

Det er også svært viktig å sørge for at man ikke risikerer andre skader på netthinnen som kan forverre synet ytterligere, spesielt tenker jeg på diabetes, når man er "godt voksen" som du er. Derfor anbefaler jeg at du regelmessig kontrollerer ditt fastende blodsukker hos din lege, f.eks. en gang i halvåret.

Du kan lese mer om AMD på følgende nettsted:
(alt skal stå på en linje)
www.sjukehuset.no/Om_sykehuset/Klinikkene/Klinikker/%C3%98ye_klinikk/Behandling/Skarpsynssvekkelse.htm

Det er også svært viktig å gå til øyelege regelmessig, for at øyelegen skal holde kontroll med utviklingen av både din AMD og din grå stær.

Jeg ønsker deg lykke til !