Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Grå stær/ svimmelhet.

Spørsmål

Har opplevd svimmelhet og flimring på øyne i den siste uka,er svært kvalm og tåler lite bevegelser før jeg må kaste opp. Har migrene, men dette er ikke nødvendigvis knyttet til anfall, selv om anfall kan utløses av flimringen.Jeg har vært hos lege og er blitt henvist til øyelege. Turnuslegen på legesenteret nevnte mulig grå stær etter å ha sjekket øynene. Kan du si mer hva grå stær skyldes, og hvilke symptomer som er vanlige? Relevante sykdommer/medisiner: Florinef for å regulere blodtrykket (har sykelig lavt blodtrykk)

Kvinne, 49 år

Svar

Hei kvinne 49 år.

Takk for spørmålet ditt.
Ved grå stær eller katarakt som det også kalles blir linsen i øyet grå og ugjennomsiktig, noe som fører til synssvekkelse. Det opereres i Norge ca. 35 000 pasienter hvert år. Medfødt grå stær er sjelden, men ses i tiltagende grad ved alder over seksti år.
Grå stær kan oppstå som følge av skader, ved betennelser i øyets indre og etter bruk av kortison, men den vanlige aldersstær kommer uten kjent årsak.
Svimmelhet er ikke et vanlig symptom ved grå stær.
Behandlingen er kirurgisk ved at man lager en ca. 5 mm diameters åpning i fremre linsekapsel, fjerner innholdet i kapselsekken (den grå stær) og legger en kunstig linse på plass inne i kapselen. Derved får pasienten i ukompliserte tilfeller tilbake sitt normale syn. Komplikasjoner til moderne grå stær-kirurgi er sjeldne. Det er lite sannsynlig at du har grå stær, spesielt med tanke på din unge alder.

Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-