Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Grå stær og Aldersrelatert maculadegenerasjon - er det prioritet?

Spørsmål

Jeg har resudert skarpsyn på mitt venstre øye. Dette ble konstatert da jeg var rundt 40 år, ved at rette linjer fikk en krumning omkring sentrum av synsfeltet. Det høgre øye er friskt. Utviklingen av lidelsen på venstre øye har tiltatt de siste årene, og nå er det vanskleig eller umulig å fokusere innenfor skarpsynområdet. Det er svært vanskelig å lese skrift, men jeg har en form for gangsyn på dette øyet. Antar det er tørr AMD. Jeg har også tiltagende grå stær på begge øyer.Har vært hos min optiker, og han ble litt småstresset over utviklingen. Jeg får henvsining til UNN Tromsø, men vet ikke om dette anses som en hastesak. Har på grunn av grå stær svært dårlig nattsyn og blendes av lys fra møtende trafikk. Kan jeg forvente at min tilstand får prioritet? Ønsker å få gjennomført grå stær operasjon samtidig som den andre tilstanden sjekkes. Samtidig er jeg usikker på om det nå er økt sansynlighet for at også mitt høgre øye kan rammes.

Mann 66
Svar

Hei, Mann , 66

Du beskriver at rette linjer bøyer seg og redd for om du kan ha tørr maculadegenerasjon .  Videre beskriver du klare symptomer på grå stær, cataract som du også ønsker å få vurdert. 

Du lurer på om din sak har prioritet. 

Aldersrelatert maculadegenerasjon skal ha prioritert i helsevesenet, og du bør tilbys en rask time tter ventelistegaranti.  Når søknaden fra optikeren kommer frem til UNN, vil den bli vurdert og time vil bli sendt ut til deg.  Når det gjelder den grå stæren er den underordnet maculadegenerasjonen både i hast og prioritering, det vil si at en avklarer og steller den første diagnosen, AMD, først.  Når den har blitt brakt til stabilitet, vil øyelegene videre vurdere operativ behandling av grå stær. Du kan absolutt regne med prioritet.  Hvor lange ventelister UNN opererer med, er jeg ikke klar over, men de skal være forsvarlige.  Jeg håper dette svaret gir deg litt mer oversikt. 

Lykke til med det forestående. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-