Grå stær - alt vel etter operasjon?

Spørsmål

Jeg ble operert for grå stær på venstre øye i januar i år. Operasjonen ble utført på Strømmen øyeklinikk. Resultatet var at at synet ble vesentlig skarpere, men det var også noe jeg ikke likte: Jeg fikk en lysbrytning som arter seg som en lysende ring. Det kommer spesielt i rom med svak belysning eller neonbelyste områder, som f.eks. i innendørs tennishall.(spiller tennis på mosjonistnivået). Dette er veldig forstyrrende: Har også - noe som kommer og går- svak smerter rundt øyet, og lette følelse av er fremmedlegeme på øyet.
Klagde på alle disse plagene rett etter operasjonen, men fikk som svar at de ikke kunne finne noe galt. Det ble immidlertid sagt at den kunstige linsen var mindre enn den opprinnelige, og at dette måtte "gå seg til": Det ble også sagt at det høyre øyet hadde vært det dominerende før operasjonen, og at dette måttte bå tilpasse seg.
Det ble også sagt at jeg hadde vært svært urolig under operasjonen. Så hadde de visst det på forhånd, så skulle jeg tatt noe beroligende: Jevar IKKE nærvøs før operasjonen. Har fått høre av andre at det er vanlig prosedyre på andre klinikker å gi noe beroligende.
Jeg synes ikke at jeg ble tatt på alvor,da jeg ble møtt med et smil at " det går bedre og bedre dag for dag".
Hva gjør jeg? Går til en annen øyelege? Eler oppsøker klinikken jeg ble operert på på nytt? Det har nå gått 41/2 mnd. siden operasjonen

Med hilsen
Bjørn E. Haldorsen
Furulia 6
1481 Hagan. Tlf: 90034806

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, mann 69 år.
Du ble for godt og vel fire måneder siden operert for grå stær på ditt venstre øye. Det høyre er det dominante. Du har i tillegg fått noen ubehagelige lysbrytninger på det opererte øyet. Du har også angitt noen smertelignende og ubehagelige fenomener på det opererte øyet.
Jeg tenker at det dominante øyet også bør opereres, for å få tilbake den situasjonen at det best seende øyet også er det dominante øyet. Lysbrytningen kan skyldes mange forhold, blant annet at det er blitt veldig lyst for deg fra det opererte øyet. Dette kan nok bli vesentlig bedre, om du får like forhold for begge. Beroligende tablett kan man gi, og bør kanskje gis i neste runde. Jeg vurderer videre at dette ubehaget du har muligens kan skyldes det lille snittet som gjøres ved operasjonen, for å få ut den gamle og sette inn den nye linsen. Dette kan avhjelpes med litt kunstig tårevæske og evt en salve til natten over en kortere eller lengre periode. Det at den nye linsen er liten i forhold til din naturlige, er egentlig bare en fordel, da dette skaper mindre volum i øyet og derved mindre trykk og risiko for trykkstigning (grønn stær).
Ja, det er klart at et gjenbesøk hos operatør er det beste, ikke minst for å gjenskape tillitsforholdet og for å oppklaree ventuelle misforståelser.
Generelt kan man si at selv om resultatet rent skarpsynsmessig er der rett etter operasjonen, så trenger såret, snittet og øyet selv tid til å leges komplett. I tillegg er det for pasienten nødvendig med noe tid for tilvenning.
Jeg håper at denne informasjonen kan være med på å skape noe mere klarhet og trygghet for deg i den nye synssituasjonen.
Lykke til med dette.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-