Forkalkning i øyet - aldersrelatert makula degenerasjon (AMD)

Spørsmål

Saken gjelder en øyelidelse/sykdom som en slektning har fått konstatert. Fordi hun har mistet mye av synet, skriver jeg for henne. Hun er 78 år og ellers frisk og oppegående.
1. For noen få år siden fikk hun grå stær som ble laseroperert. Men samtidig ble det oppdaget begynnende forkalkning som nå har spredd seg, slik at synet, spesielt på det ene øyet, er så å si borte. Det andre er også angrepet av forkalkning, men hun har fremdeles synet på det, om enn noe redusert. Bruker sterkt forstørrelsesglass når hun skal lese osv. Kan ikke gjøre håndarbeid, som er et savn for henne.
2. Hva er det som egentlig er blitt forkalket?
3. Hva er grunnen til at spredningen av forkalkningen ikke kan stoppes?
4. Kan man overhodet gjøre noe selv for å forebygge denne lidelsen?
5. Er dette en genetisk lidelse? Hvis ja, hvilke forutsetninger, om noen, må være til stede for at man kan rammes av den?

Takk for svar!

Kvinne, 78 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for sprørsmålet!

"Forkalkning i øyet" er en aldersbetinget svekkelse av netthinnen, altså bakre del av øyet (Grå stær er en fordunkling av linsen som hører til fremre del av øyet.) og som får konsekvenser for skarpsynet - oppdages ofte ved at rette objekter, f.eks. en flaggstang sees som bølgete. Dr. Barexstein har skrevet om dette tidligere, og pasienthåndboka har også en utførlig beskrivelse se lenke øverst. Øyebunnsforandringene har ingen enkeltårsak, er ikke knyttet til et bestemt gen såvidt jeg vet, og er en vanlig forekommende sykdom knyttet til alderdom. Sykdommen kan derfor ikke behandles hvis det ikke er den "våte" typen, som er langt sjeldnere enn den "tørre". Man kan ha et godt liv, tilpasse seg slik at man kan bruke hjelpemidler som refunderes av trygden. Øyenlege følger opp, samt fastlege bl.a. med tanke på diabetes. Det er viktig å forhindre diabetes som ytterligere kan forverre synet der en netthinne fra før har nedsatt funksjon. Håper dette er til hjelp!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-