Dobbeltsyn/synsfeltbortfall

Spørsmål

Jeg har brukt briller siden jeg var 7 år gammel. Brillestyrken er nå ca 3,5 og 4 +, pluss at jeg har skjeve hornhinner. Jeg har siden våren 05 fått tilleggsvansker. Det startet med at jeg ikke så ansiktene til folk. De ble ullene dotter., så fikk alle folk 4 bein som på en viss avstad smeltet sammen til to. Alle lyktestolper hadde to stolper til jeg var ca 3 m fra dem. Jeg har hatt kontakt med optikkere og øyelege. Disse har i fellesskap funnet ut at hornhinna på v. øye har flatet ut. Hva det kommer av kan de ikke si.Kan du?? De siste ukene har jeg nå fått bortfall av deler av synsfeltet. Dette varer i ca 20 - 30 min, men skjer stadig oftere. Bortfallet erstattes med gulltråder i bevegelse. Bortfallet tilsvarer ca 1/4 av et bilde. Hvis det en ser er et kvadret så utgjør bortfallet den 1/4 delen som er opp til venstret. I et ansikt bli halve panna, ene øyet ognoe av kinnet borte. Jeg arbeider en del på data kan det ha noen sammenheng? Relevante sykdommer/medisiner: Er noe reumatisk. Kvinne, 49 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Du beskriver dobbeltsyn på avstand. Dobbeltsyn få man:

a) Når øynenes synsakser ikke peker i samme retning ("binokulært dobbeltsyn" - forvinner hvis man holder over et øye).

b) Eller sjeldnere at man opplever dette på bare ett øye ("monokulært dobbeltsyn" - forsvinner ikke hvis man holder over over det friske øyet).

Årsakene til dobbeltsyn er mange og kan være ganske komplekse. Eksempler på den første nevnte typen er øyemuskellammelser, stoffskiftesykdom eller en "ubalanse i øyemusklene" som gjør at man skjeler og ser dobbelt typisk når man blir trøtt og sliten. Uklarheter i hornhinnen, ukorrigert skjev hornhinne, uklar øyelinse (grå stær) eller at linsen er kommet ut av stilling kan være årsaker til monokulært dobbeltsyn.

Jeg er ikke helt sikker på hva du mener med at hornhinna på venstre side har "flatet ut". Har den fysisk sett endret form og blitt flatere (at du kan ha fått en annen styrke på hornhinneskjevheten du hadde), eller har flatet ut i den forstand at den "er sliten funksjonsmessig" og virker ikke like godt som tidligere?

Skjev hornhinne behandles evt. med briller/kontaktlinser eller laser.

Under "utslitt hornhinne" er et relativt vanlig eksempel en tilstand hvor altså den klare fremste delen av øyet eldes tidligere enn normalt (tilstanden heter Fuchs corneadystrofi), og derfor fungerer dårligere ift. det å pumpe væske ut som er helt nødvendig for at den skal være klar. Resultatet av dette blir et hornhinneødem som gjør at pasienten merker varierende grader av uklart syn, gjerne at det er mest uklart tidlig på dagen. Dette kan behandles bl.a. med øyedråper som trekker væske ut, eller sjeldenere i langtkomne tilfeller med en hornhinnetransplantasjon.

Som du sikker skjønner er det vanskelig å si noe sikkert om årsaken eller behandling her uten å ha gjort en undersøkelse eller å vite hvilken diagnose øyelegen har satt på dette.

Hvis årsaken til dobbeltsynet er bare i venstre hornhinne, er det nok ingen sammenheng mellom dette og synsfeltbortfallet du har opplevd de siste ukene. Du beskriver ingen ledsagende symptomer til bortfallet som f.eks. hodepine, men selv uten- er nok en migrenevariant den vanligste årsaken til en slik anfallsvis opptreden når det gjelder en kvadrant av synsfeltet med "gulltråder i bevegelse", som du beskriver. Forstyrrelsene/utfallet er da tilstede nesten bestandig på begge øyne, selv om det ofte oppleves som bare på det øyet utfallet går mot. Deler av sidesynet kan også bli borte ved lokale forhold i et øye, da gjerne at blodforsyningen i øyet er forstyrret eller ved betennelsesprosesser i synsnerven.

Jeg syns symptomene du beskriver gjør det nødvendig med en grundig undersøkelse nå, der man både får kartlagt synsfeltet ditt nøyaktig med en såkalt perimetri-test (hos øyelege) og en øyeundersøkelse der man sjekker at særlig netthinne og blodkar ser normale ut. Du bør også for sikkerhets skyld få tatt en MR-røntgen av hodet (fastlegen kan rekvirere den) og at fastlegen også vurderer evt. videre henvisning til Nevrolog.

Skulle dette være en migrenevariant er det kjent at ulike lysinntrykk som f.eks. fra en dataskjerm hos noen lettere kan gjøre at man få et anfall, men å si at det er noen direkte sammenheng før man har funnet ut årsaken til plagene dine er naturligvis vanskelig.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-